Newsweek: nu aandelen kopen

De AEX is afgelopen vrijdag onder de 200 punten gesloten en ook de Dow-Jonesindex heeft een historisch diepterecord bereikt. Newsweek weet wat nu te doen: aandelen kopen. Het blad schreeuwt het van zijn omslag, althans in de Europese editie: Buy! Kopen!
Het gaat weliswaar om de ernstigste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog, maar toch, de aandelenkoersen kunnen volgens Newsweek heel goed aan de vooravond staan van een lange rally omhoog. Het weekblad noemt vier redenen om optimistisch te zijn.
1. De autoriteiten reageren adequaat. De renteniveaus zijn verlaagd, en in de hele wereld nemen regeringen maatregelen om de economie te stimuleren. De resultaten daarvan moeten binnen enkele maanden zichtbaar zijn.
2. Zelfs nu de koersen - gecorrigeerd voor inflatie - met 60 tot 70 procent zijn gedaald, blijven aandelen op lange termijn een betere belegging dan staatsobligaties. Over de hele 20e eeuw gemeten leverden aandelen in de VS een rendement op van 6,9 procent, tegen 1,8 procent voor staatsobligaties. Andere landen kennen vergelijkbare verschillen. Waarom zouden beleggers dan nu liever geld lenen aan regeringen op een moment dat die regeringen enorme hoeveelheid geld laten drukken?
3. Aandelen zijn, afhankelijk van hoe een belegger ernaar kijkt, of goedkoop of heel goedkoop. De koers-winstverhoudingen vormen een belangrijke indicator, en die is nu erg laag.
4. Iedereen is doodsbang voor nog grotere verliezen, en het gevolg is dat alle beleggers enorme hoeveelheden geld aanhouden. Maar het rendement daarop is nul, of vrijwel nul. Dit kan dan het moment zijn om 'in te stappen', zoals dat zo mooi heet, want contrair gaan aan het overheersende sentiment is bijna altijd profijtelijk.
Ook Businessweek wijdt zijn omslagverhaal aan de vraag of de aandelenkoersen zich gaan herstellen. De conclusie is wat minder optimistisch dan die van Newsweek. Het bijzondere karakter van deze lage aandelenprijzen maakt het volgens Businessweek bijzonder lastig een goede voorspelling te doen. De koersen zullen misschien niet veel verder dalen, maar het kan volgens Businessweek nog maanden of zelfs jaren duren voordat echt herstel intreedt.

Bron(nen):   Newsweek  Businessweek