Het paradijs gaat failliet

De Seychellen staan bekend als een idyllische eilandengroep in de Indische oceaan, en een favoriete verblijfsplaats van de 'rich & famous'. Maar helaas, zo meldt Fortune, heeft het staatje zich inmiddels ook een meer bedenkelijke reputatie verworven, namelijk als het land met de relatief hoogste schuldenlast ter wereld. De 87.000 inwoners staan allemaal samen voor 800 miljoen dollar in het rood.
Het land voert inmiddels besprekingen met westerse landen over sanering van de schuldenlast. De Seychellen hopen dat de landen die nog 250 miljoen dollar te goed hebben, die schuld willen halveren. Particuliere banken zouden vervolgens ook moeten instemmen met een halvering van de resterende 550 miljoen.
De eilandstaat is in moeilijkheden gekomen nadat vorig jaar de inkomsten uit het toerisme en de visserij terugliepen. Het IMF sprong bij met een reddingspakket ter waarde van 26 miljoen dollar. De regering nam een reeks noodmaatregelen, waaronder het ontslag van 12,5 procent van de ambtenaren (liefst 1800 mensen) en het loslaten van de plaatselijke munt, die inmiddels in waarde is gehalveerd.
Ondanks de malaise heeft vorige maand nog een nieuw hotel de deuren geopend, waar 'presidential' en 'royal' suites te boeken zijn voor 4.500 euro per nacht.

Bron(nen):   Fortune