Hedge funds blijft gouden business

Er wordt wat afgeklaagd op Wall Street en niet zonder reden. Menig bankier kwam keihard op de grond terecht, raakte zijn baan kwijt en anders wel een groot deel van zijn prachtige inkomen. Welingelichte kringen stond al eerder stil bij het drama van de Hamptons, vaste uitwijkplaats van de Wallstreet-elite, waar nu menig zomerhuisjes te koop staat.
Maar het is niet alleen maar kommer en kwel. Een selecte groep hedge fund-managers deed in 2008 als vanouds goede zaken. En sleepte grote sommen geld binnen alsof er niets is veranderd. Onder normale omstandigheden krijgen deze heren (geen dames) twintig procent van de winst die ze weten te behalen voor hun investeerders.
Vandaag presenteert The New York Times de 25 beste managers op deze markt, die samen toch nog 11,6 miljard dollar hebben verdiend. De krant komt met een lijstje namen van mensen die het spel als geen ander in de vingers hebben en verdomd, op nummer drie staat George Soros (Soros Fund Management), behalve een goede vriend van Mabel Wisse Smit ook bekend als weldoener voor de verdrukten der aarde. Hij verdiende vorig jaar 1,1 miljard met zijn hedge fund-business.
Zeker, 2008 was financieel en economisch gezien een beroerd jaar, en ook Soros en zijn collega’s moesten een flinke veer laten. Maar het goede nieuws is dat er desondanks nog iets te verdelen overbleef.

Bron(nen):   The New York Times