Somalische piraten beschikken over echte VOC-mentaliteit

Eigenlijk is het onvoorstelbaar: de zeewegen rond de Hoorn van Afrika zijn bezaaid met zwaarbewapende schepen, maar piraten slagen er steeds weer in om hun slag te slaan. Alleen al de afgelopen week zijn zo zes schepen door enkel met kalaschnikovs bewapende piraten overvallen. 
Hoe kan dat? 
Volgens Der Spiegel speelt allereerst het weer mee. Dankzij het goede weer zijn de piraten mobieler en kunnen ze bijzonder ver de oceaan op gaan - en uit zicht van westerse marineboten blijven. 
Verder zijn de piraten als goede ondernemers met hun oorlogsbuit omgegaan. Met de miljoenen dollars die ze scheepvaartmaatschappijen eerder wisten af te persen, hebben ze flink geinvesteerd in hun spullen (snellere boten, betere wapens) en dat betaalt zich nu uit. 
Ook is de chaos in hun moederland (Somalie) hen bijzonder welgezind. Vanuit hun thuisbases kunnen ze ongestoord werken, want de burgeroorlog die het land teistert, zorgt voor een minimum aan gezag en voor de afwezigheid van sancties in geval iemand de wet overtreedt. 
Dan brengt Der Spiegel nog een bekend (links) argument in stelling dat het altijd weer goed doet. Somaliers zijn dermate arm dat ze als het ware tot diefstal en roof worden geprest. Het zijn de omstandigheden, moet u maar denken. 
Samenvattend kan worden gezegd dat de zeerovende Somaliers bijzonder goed met tegenslagen weten om te gaan. Ze roeien met de riemen die ze hebben en maken er gezien de omstandheden het beste van. Premier Balkenende zou vermoedelijk niet aarzelen om in dit geval te spreken van de ware VOC-mentaliteit.

Bron(nen):   Der Spiegel