Tienduizenden Amsterdamse banen weg

Langzaam wordt het ook Nederland en Nederlanders duidelijk dat de crisis echt bestaat. 
Omdat de lonen niet lager zijn geworden (integendeel) en ontslagen nog uitbleven, leek de hele crisis voor menigeen een verhaal uit de buitenwereld, een probleem van anderen.
Maar dat verandert in rap tempo. 
Vorige week was er de klap van de Rotteramse haven, vandaag komt Het Parool met indrukwekkende cijfers uit Amsterdam. Zeventig procent van de Amsterdamse private bedrijven zegt de effecten van de economische crisis te merken, vooral in horeca, vervoer en de financiële sector. 
Meer dan zestig procent van de bedrijven draait minder omzet. Dit leidt tot bezuinigingen en ontslagen. Bijna zestig procent stelt dat de crisis noopt tot bezuinigingen. Circa zestig procent van de Amsterdamse horeca trekt minder klanten. 
De verwachting is dat door de crisis tienduizenden hun baan zullen kwijtraken. Wethouder Lodewijk Asscher (Economische Zaken) had in november een aantal scenario’s opgesteld voor de mate waarin de crisis de stad zal treffen. ”We zien dat het niet meevalt. Nu zal moeten blijken of dit een crisis is of een depressie.”

Bron(nen):   Het Parool