Het gaat in Spanje stukken beter dan de officiële cijfers tonen

Er was in Spanje altijd al een bloeiende zwarte economie, maar dankzij de crisis is die nog veel groter geworden. Zo'n 20 procent van de economische activiteiten van Spanje komt niet terecht in de officiële cijfers, net zoveel als in Italie, maar veel meer dan in andere landen. Het gaat dan niet, of niet in de eerste plaats, om criminele activiteiten, maar om dingen die buiten zicht worden gehouden vanwege de belasting. Er zijn sectoren waarin weinig zwart plaatsvindt, zoals de financiële sector. Maar de bouwsector is misschien wel 35 procent groter dan de cijfers aangeven. Ook in de transportsector en de handel gaat veel om buiten de boeken. Het heeft ook effecten voor de werkloosheidscijfers. In de illegale economie werken vermoedelijk wel een miljoen Spanjaarden, die in de boeken staan als werkloos. Grote verliezer is de schatkist. Naar schatting 20 miljard belastingen worden niet geheven. Per jaar.    

Bron(nen):   Quartz      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Net als in Griekenland dus. Dan geldt ook voor Spanje dat als ze de belastingontduiking hadden aangepakt ze nooit in zo’n ernstige crisis waren terechtgekomen.

  • Oh_Oh_SarCastro

   Ik denk juist dat al dat zwarte geld en werk de laatste redding is van dat kleine beetje wat is overgebleven van hun economie. De belastingdienst onttrekt alleen maar financiele middelen van de economie.

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • kletsmajoor

    Dat is in de toestand waarin Spanje nu zit misschien wel waar. De Spaanse situatie is ook niet 100% gelijk aan de Griekse, maar in de aanloop naar de crisis zou belasting betalen een afkoelend effect gehad hebben op de overkokende economie (m.n. de vastgoedsector) en zou de financiële positie van de Spaanse overheid verbeterd hebben.

    (in antwoord op Oh_Oh_SarCastro)
   • Apekool

    …maar dat is in Nederland ook zo!

    Vadertje staat weet precies hoe jouw geld uitgegeven moet worden, dat kun je toch niet aan al die suffe burgers overlaten?

    In plaats daarvan kan je beter alles in de grote kookpot gooien, en flink aan het subsidiëren slaan – iedereen aan het staatsinfuus, dan weet je zeker dat er altijd deelbelangen beschadigen als iemand iets wil veranderen.

    ‘t Is net zoiets als dictatuur, maar wij mogen kiezen wie het geld verkeerd verdeeld en er flink over klagen zonder opgepakt te worden (omdat het toch niets uitmaakt).

    (in antwoord op Oh_Oh_SarCastro)
 2. Niegol

  Waarop zijn deze cijfers gebaseerd? Ik vind het namelijk nogal wat om een land zo weg te zetten op basis van de schatting van iemand wiens onderbouwing er niet bij vermeld wordt…

Reacties niet toegestaan