Zwartepieten en zelfkritiek bij ABN Amro

Opmerkelijke zelfkritiek van een lid van de Raad van Commissarissen van ABN Amro, die nu meent dat zij en haar collega's zich hebben laten degraderen tot toekijkers. Of misschien bedoelt ze te zeggen: tot klapvee. "We hebben als commissarissen te weinig gepraat over de risico's die werden genomen," zegt Trude Maas-de Bouwer in een interview met Vrij Nederland. Ze heeft naar eigen zeggen spijt dat ze niet heeft geprobeerd meer invloed uit te oefenen.
"Dat het zo’n wereldvreemde sector is geworden hebben we ook toegestaan." De vrouwelijke commissaris, tevens prominent lid van de PvdA, roept haar collega-commissarissen op ook publieke verantwoording af te leggen, of in haar woorden: uit de kast te komen.
Enigzins in tegenspraak met haar zelfkritiek lijkt dat Maas zich krachtig uitspreekt tegen een deskundigheidstoetstvoor commissarissen bij banken. Die noemt ze onzinnig. Vervolgens speelt ze de zwarte piet voor de enorme problemen bij de banken door aan de president van De Nederlansche Bank, Nout Wellink. "Misschien moet Wellink zelf naar een college kwaliteitszorg."
Vrij Nederland was een van de vele media die eerder al een interview publiceerde met Jeroen Smit, auteur van De Prooi, een bestseller over de ondergang van ABN Amro. Smit zegt in dit oude interview dat bij zijn gesprekspartners schaamte, woede en verdriet overheersten. "Ze vinden het een schande dat Groenink, maar ook de Raad van Commissarissen, geen orde op zaken konden stellen in de Raad van Bestuur." De zelfkritiek van Trude Maas komt dus niets te vroeg.

Bron(nen):   Vrij Nederland  Vrij Nederland