Economisch perspectief Europa verslechterd

Het wordt nog even doorbijten in Europa. De economische recessie slaat in Europa harder toe dan in de Verenigde Staten en andere contintenten, en het herstel laat ook langer op zich wachten. De economie van de EU-landen koerst aan op een krimp van 4 procent dit jaar, volgens het IMF, en Nederland is er relatief slecht aan toe, met een verwachte krimp van 4,8 procent.
In de grootste Europese economie, die van Duitsland, bedroeg de krimp in alleen al het eerste kwartaal van dit jaar al 3,3 procent, wat een flinke stijging inhoudt ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar, toen sprake was van minus 2,8 procent.
Het ziet er nu naar uit dat de verliezen van de Europese banken als gevolg van de kredietcrisis de verliezen van de Amerikaanse banken zullen overtreffen. Ook verontrustend is dat de rode cijfers van de Europese banken vooral voortkomen uit slechte leningen aan Europese ondernemingen, en niet zo zeer uit verliezen op Amerikaanse leningen. Het gevaar bestaat dat de Europese banken als gevolg van hun slechte cijfers hun kredietverlening zo sterk moeten beperken dat de economie nog verder in het slop raakt.
De slechte vooruitzichten in Europa zullen vrijwel zeker gevolgen hebben voor de rest van de wereld, aangezien de EU-landen samen goed zijn voor dertig procent van de wereldeconomie.

Bron(nen):   The Wall Street Journal