Madoff’s medeplichtige gaat praten

"Ik heb vannacht een vreselijke droom gehad dat ik gruwelijk werd verkracht," zei een naaste medewerkster van Bernie Madoff (op de foto de jonge Madoff in 1960) op een dag. "Dat was geen nachtmerrie, dat was een fantasie," antwoordde Madoff. Want Bernie was niet alleen een oplichter, het was ook een akelige man. 
Fortune heeft een paar maanden gewerkt aan een mooi verhaal, maar dat is er dan ook gekomen. Het schetst het merkwaardige leven van een gestoorde oplichter. 
Het begint met de primeur dat Frank DiPascali, de naaste medewerker van Madoff, bezig is een deal te sluiten met Justitie. Hij zal gaan praten in ruil voor een lagere straf. En als Frank DiPascali gaat praten kunnen er nog interessante onthullingen komen, want volgens Fortune waren sommige van de slachtoffers feitelijk mede-daders. 
Frank DiPascali werkte 33 jaar voor Madoff. Wat hij precies deed, weet niemand en dat maakt dat Justitie erg in hem is geïnteresseerd. Hij was de stille kracht die de winkel draaiende hield. De schaduw van zijn baas. 
Maar Fortune heeft nog meer smakelijke verhalen. Dat bijvoorbeeld alles liep over een enkele stokoude server in een afgesloten kamertje, waar niemand mocht aankomen. Hij had een kantoor in New York en Londen en die waren precies hetzelfde, want Madoff had een neurotische dwang waar het de inrichting van zijn kantoren betrof. Alles zwart en grijs en de lamellen precies op de juiste manier gesloten.

Bron(nen):   Fortune