ECB: gevaarlijke verdeeldheid

Binnen het bestuur van de Europese Centraal Bank (ECB) heerst verdeeldheid over de verdere aanpak van de crisis. Erger nog, schrijft The Wall Street Journal, die meningsverschillen liggen op straat.
Marko Kranjec, lid van het bestuur van de ECB, zei woensdag tegen Bloomberg dat het inkoop-programma van waardepapieren dat zijn baas Trichtet had aangekondigd veel meer gaat kosten dan de aangekondigde 60 miljard euro. Verder zei hij dat wat hem betreft ook andere soorten waardepapieren door de ECB moeten worden opgekocht.
Axel Weber, president van de Duitse Centrale Bank en ook lid van het bestuur van de ECB, zei een dag eerder in een toespraak precies het omgekeerde.
Het gebeurt de laatste maanden bij herhaling dat de ECB met twee of meer monden spreekt, terwijl dat voor centrale bankiers een doodzonde is. The Wall Street Journal en de financiële markt verbazen zich over de 'kakofonie' aan meningen binnen Europa. Het is slecht voor de ECB en slecht voor Europa.
Wim Duisenberg zag het destijds als een van zijn belangrijkste taken dat de ECB gezaghebbend, eensgezind en voorspelbaar zou zijn. Dat is nu niet meer het geval en de gevolgen - verwarring over het te verwachten economische en monetaire beleid - hebben zich al aangediend.

Bron(nen):   The Wall Street Journal