Slavernij in Someren

Heel Someren wist dat het op het aspergebedrijf van Jose Janssen in Someren niet pluis was. Dat daar arbeidsomstandigheden heersten die niet deugden ('Slavernij', zou de burgemeester later zeggen), dat er illegalen werkten, dat er onfatsoenlijk lage lonen werden betaald. Het was allemaal bekend. En ook in de Gemeenteraad aan de orde gesteld. Maar niemand die iets deed. De Raad had het niet behandeld. De politie deed er niets aan. De Burgemeester was vorig jaar nog bij Jose op het erf geweest en deed niets. En het dorp praatte er over. Zoals een dorp over iets praat.
Tot vorig weekeinde de politie inviel (overigens niet vanwege slavernij, maar vanwege brandgevaar) en tientallen Roemenen bevrijdde die zaten opgsloten bij de boerin. "Die vrouw gaat over lijken," zegt Martin Raymaker van camping De Vrolijke Flierefluiter tegen NRC Handelsblad. "Sommige van die Roemen hadden al anderhalve dag niets gegeten."
En boerin Janssen? Die is alweer druk in de weer met toezichthouden op aspergestekers. Portugezen dit keer en de Roemenen mist ze niet.  "Die  deden toch bijna niks."

Bron: NRC Handelsblad