Nog een gevolg van de opwarming van de aarde: meer geweld

In zekere zin is de opstand in Syrie toe te schrijven aan de gevolgen van de opwarming. Aan de opstand gingen twee misoogsten vooraf en stijgende voedselprijzen. Een studie waar de BBC over bericht waarschuwt dat alle soorten geweld toenemen bij veranderingen in het klimaat. Voor die constatering is gebruik gemaakt van klimaatgegevens van de afgelopen eeuwen. Zelfs een geringe verandering van de hoeveelheid regen of een verandering van de temperatuur leidt al tot meer geweld. Geweld van de ene mens tegen de andere mens, dus misdaad, maar ook van de ene groep mensen tegen de andere groep mensen, dus oorlog. Gedurende droogteperioden in India nam de afgelopen eeuwen het aantal gevallen van huiselijk geweld toe. Gedurende hittegolven in de VS is er meer moord, verkrachting en ander geweld. En bij klimaatschommelingen zijn er ook meer etnische conflicten en burgeroorlogen. Dat laatste is niet onlogisch: veranderingen in het klimaat leiden tot verstoring van de landbouw. En dat maakt dat de een het voedsel gaat halen bij de ander. Voor de komende dertig jaar worden grote veranderingen in het klimaat voorzien. Dat zal leiden tot veel negatieve gevolgen, maar dus ook tot meer geweld. Van mensen onderling, en van groepen mensen. De onderzoekers verwachten een toename van het individuele geweld met rond de 15 procent en van groepsconflicten met 50 procent. De gebieden rond de evenaar lopen het meeste risico, schrijft de Christian Science Monitor.

Bron(nen):   BBC  Christian Science Monitor    

19 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Cornelis Berend

  Al vast maar naar de sportschool om tzt bejaarden en kinderen bij het laatste voedsel in de supermarkt weg te kunnen slaan.

 2. Pietje_Precies

  toon eerst die opwarming nou maar eens aan, want dat staat al 15 jaar stil.

  • Calhoun84

   Inderdaad. 40+ graden in Duitsland, 35+ graden in Nederland en 55+ graden in Death Valley zijn vrij normaal in de zomer 😉

   Temperatuur stijgt, en klimaat veranderd. Niets nieuws, klimaat veranderd al miljarden jaren. Maat het gebeurd wel.

   http://www.knmi.nl/cms/viewimage.jsp?number=74086

   (in antwoord op Pietje_Precies)
   • Peter Rokers

    De warmste 2 augustus ooit ?
    Maar beste mensen, kan iemand mij vertellen hoe het klimaat in het jaar nul was ?
    Iemand beweert nu dat het door andere winden komt.
    We hebben een hele tijd, half jaar lang, koele Noord NW wind gehad waarbij de temperatuur amper nog boven de 20 graden kwamen en ik zwijg maar over de gevoelskou.

    Piet beweert steeds dat heel de maand juli zomers warm was.
    Nou niet hier in Zeist en ook niet in DeBilt.
    De temperaturen zakte begin juli 2 keer onder de 20 graden.
    20 is al helemaal geen zomerse dag.
    Na 2 weken sloeg het weer om en toen kregen we echt zomerse temperaturen.
    Ik zeur niet met 23-24 graden.

    Plaatsen als Arcen worden altijd 35-36 graden.
    Hittegolven worden in DeBilt zelden bereikt, maar in het zuiden (EIndhoven) en het oosten elk jaar wel.

    Kan iemand mij vertellen wanneer de kleine ijstijd was en dat zelfs de Maas stijf bevroren was ?
    Wat zal de koudste temperatuur ooit zijn geweest ?
    Ik meen toch echt dat we hier gletsjers hebben gehad.
    En dat het hier kaal was.

    De aarde warmt dus altijd al op. Niet iets alleen sinds 1900.
    Wat is nou 100 jaar mensen ?
    We weten nauwelijks wat van de periode daarvoor.
    De aarde warmt altijd op en koelt dan weer af.

    (in antwoord op Calhoun84)
    • Calhoun84

     “We weten nauwelijks wat van de periode daarvoor.
     De aarde warmt altijd op en koelt dan weer af.”

     Je tweede zin is natuurlijk 100% waar, maar je eerste niet. We weten, klimatologisch, best veel eigenlijk. Daarom weten we ook dat de periode waarin we nu leven (interglaciaal/Holoceen) slechts een opmaat is voor de volgende grote ijstijd. Dat de mens zijn invloed minimaal is, daar ben ik het mee eens maar de symptomen van klimaatverandering (of foutief: opwarming) die zijn toch wel echt. En meer gewapende conflicten lijken mij een logisch gevolg…

     Daarbij, klimaatverandering meet je niet door een paar weerstations, op een willekeurige dag af te meten en deze te vergelijken met 100 jaar geleden natuurlijk. Het word warmer, het word natter en de poolkappen worden steeds kleiner.

     (in antwoord op Peter Rokers)
   • Grietver

    Dan is het in Duitsland ZES maanden lang ONDER het gemiddelde geweest. En in maart zelfs meer dan VIER graden ONDER het gemiddelde. En nu is het EEN maand anderhalve graad warmer dan gemiddeld geweest. En dan loopt het weer paniek te zaaien over opwarming.

    Voor de Global Warming gelovigen kan het blijkbaar het hele jaar vriezen in de Sahara, maar dan nog zullen ze bij de eerste hittegolf roepen dat de aarde opwarmt.

    (in antwoord op Calhoun84)
    • Calhoun84

     Zo meet je klimaat ook niet, vandaar de wink. Feit is dat het warmer wordt, ontkennen dat de poolkappen smelten lijkt me vrij lastig. Global warming is een feit, al is de naam verkeerd gekozen en niet accuraat (niet overal wordt het warmer namelijk). Het is overigens een normaal verschijnsel, tijdens een interglaciale periode (de periode tussen twee grote ijstijden) stijgen de temperaturen op een gegeven moment, om vervolgens weer gigantisch naar beneden te vallen. Maar beide situaties kunnen wel veel gevolgen hebben.

     Ik begrijp dat men ontkent dat de mens daar een grote invloed op heeft (dat geloof ik ook niet) maar ik begrijp echt niet hoe men klimaatverandering kan ontkennen. Dat de golfstroom verzwakt is bewezen, en dat de poolkappen smelten is overduidelijk…

     (in antwoord op Grietver)
 3. LikoedNederland

  Gelukkig, het door Saoedi-Arabie verspreide en betaalde moslimfundamentalisme heeft er dus niets mee te maken.

 4. kletsmajoor

  Even rekenen. De gemiddelde temperatuur op Aarde is ongeveer 15 graden Celcius. Dat is 288 graden Kelvin op de absolute schaal. De opwarming is ongeveer 0.79 graden. Dat is dus 0.79/288 = 0.00274 ofwel 0.274℅. Neemt het geweld nu ook met 0.274℅ toe? Of is hier sprake van opportunistische correlatie?

  • Dead Silence

   Niet alles is lineair. Misschien volgt geweld wel een Boltzmann- of Fermi-Diracverdeling. Mwa…..ik denk zelf een simpele exponentiele, waarin een schalingsfactor in de exponent zit voor godsdienst. Voor een bepaalde godsdienst is deze ordes groter t.o.v. van de anderen.

   (in antwoord op kletsmajoor)
  • AT

   Het werkt niet recht evenredig. Mensen in warmere gebieden zijn sowieso opvliegender. Ik denk dat de hoeveelheid opstootjes in Nederland ook al toenemen bij hogere temperaturen. Daar komt nog de problematiek die ontstaat door warmte bij (zoals beschreven in dit artikel), dus het zal eerder zoals Dead Silence schrijft exponentieel zijn. Alleen heeft godsdienst zelf er niets mee te maken, maar wel de mate van ‘temperament’ waarmee men die godsdienst beleid en dat temperament is gerelateerd aan temperatuur.

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • Apekool

    Het is ook veel lekkerder rellen bij een mooie temperatuur; ga jij plunderen bij -10?

    (in antwoord op AT)
    • Guest

     Natuurlijk niet, ik waag me pas aan een matpartij als ik in korte broek loop.

     (in antwoord op Apekool)
 5. Peter Rokers

  Dan is de werkloosheid zeker ook de schuld van de opwarming van de aarde ?

 6. malky

  Christian science, a contradiction if I ever saw one.

 7. Grietver

  De correlatie tussen het aantal piraten en de temperatuur is ook erg sterk. Maar dat schept nog geen verband. Dit paper heeft dan ook ongewoon zware kritiek te verduren. De selectie van gegevens is vooringenomen, de statistische methoden kloppen niet, etc. En dat zeggen niet de minste experts. Kortom, er is in no-time gehakt van gemaakt. Het zou journalisten sieren wanneer ze wat meer kritisch en gezond verstand tonen.

 8. disqus_cDEBEY6Kl8

  Volgens mij omdat er steeds meer mensen komen, die allemaal gevoed moet worden en ook af en toe een slokje water nodig hebben.
  Kijk eens naar Egypte, een verdubbeling van de bevolking binnen 20 jaar.
  Krankjorem!!!.

Reacties niet toegestaan