Google-oprichter Sergey Brin blijkt geheimzinnige financier van kweekvlees

Bij de grote persconferentie in Londen werd duidelijk wie de geldschieter is die de productie van de eerste kunst hamburger mogelijk heeft gemaakt. Het blijkt miljardair en mede-oprichter van Google Segey Brin, die tot nu toe 700.000 dollar bijdroeg aan het project. De Maastrichtse hoogleraar Mark Post presenteerde in Londen 'zijn' hamburger. Het stukje vlees is gemaakt van 20.000 minuscule stukjes weefsel die de hoogleraar vasculaire fysiologie aan de Universiteit Maastricht heeft opgekweekt in zijn laboratorium. Er hoeft wat Post betreft geen twijfel te bestaan over de echtheid van zijn ‘kweekburger’. “Dit is echt vlees, hetzelfde als wat in de supermarkt ligt”, zei hij. De hamburger is gemaakt van stamcellen uit spierweefsel van een koe. In laboratoriumbakjes zijn deze cellen uitgegroeid tot stukken vlees.
Hij werd geproefd door een Amerikaanse journalist Josh Schonwald en een Oostenrijkse voedselwetenschapper, Hanni Rützler.
„Ik had verwacht dat de textuur zachter zou zijn. Er zit nogal wat smaak aan door het bakken. Er zit geen vet in, dus hij is niet zo sappig, maar het zit wel dicht bij vlees qua smaak. Ik mis wel zout en peper”, evalueerde onderzoekster Rützler. Journalist Schonwald vond de textuur aanvoelen als een conventionele hamburger. „Maar ik vind het moeilijk vergelijken, want ik heb de laatste 20 jaar niet vaak een hamburger gegeten zonder ui of ketchup”, voegde hij daaraan toe. Post hoopt dat gekweekt vlees in de komende decennia zal uitgroeien tot een goed alternatief voor vlees dat afkomstig is van levende dieren. Dat kan zowel het dierenwelzijn als het milieu ten goede komen.  

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. AT

  ‘Geheime’ of ‘geheimzinnige’? Hij heeft een uitvoerige wikipedia beschrijving, dus zo geheimzinnig is hij niet.

 2. Captain Caveman

  Op zich mooi dat het mogelijk is, maar ik word er ook wel huiverig van.
  Wat zijn de gevolgen van consumeren van gekweekt vlees op termijn?

 3. Har Davids

  Op zich een prachtig idee, maar gezien de ontwikkeling die er nog nodig is voor de hamburger betaalbaar op ons bord terecht komt, is het proberen van vleesvervangers ook een optie.

Reacties niet toegestaan