De beurs vergist zich: het wordt nog erger

Rabobank-bestuurder Bert Bruggink voorziet nog grote problemen voor banken en dus voor de economie als gevolg van slechte kredieten. Nieuwe afboekingen op leningen zullen het vermogen van banken, waaronder dat van Rabobank, verder aantasten.  'Men moet de recessie niet onderschatten. Deze crisis is een hele lange en diepe. Wij voorzien een sterke neergang.'

Door de crisis neemt het aantal wanbetalingen toe. Eerder deze week werd bekend dat één op de acht Amerikaanse huishoudens met een hypotheek te laat is met betalen of in een uitzettingsprocedure zit. Veel bedrijven lopen door de recessie achter met het betalen van rekeningen. In Nederland steeg het aantal faillissementen in april met meer dan de helft. En al die problemen gaan de positie van banken ondermijnen.

De financiële topman van Rabobank zegt dat de slechte kredieten banken wereldwijd nog hard zullen raken. De verliezen op slechte leningen vallen volgens Bruggink uiteindelijk hoger uit dan op Amerikaanse subprime-hypotheken, die aan de basis liggen van de kredietcrisis. 'Banken zullen nog voor honderden miljarden op kredieten moeten afschrijven. De problemen zijn echt niet achter de rug.' In de VS heeft de crisis nu ook de kleinere banken bereikt, waarvan er honderden in de problemen zijn. In Nederland wordt het voor ondernemingen steeds lastiger om krediet te krijgen.
De Financial Times hield een peiling onder ruim 600 bancaire deskundigen. Die zijn vrijwel eenstemmig van mening dat de goede stemming op de beurs geen grond heeft. De meeste deskundigen verwachten geen behoorlijke groei van de consumptie in de VS, nodig voor een herstel.

Bron(nen):   Financial Times  Het Financieele Dagblad