NVM beschuldigt corporaties van dumpen

Het verkopen van corporatiewoningen met korting is slecht voor de woningmarkt. Daarvoor waarschuwen de Vereniging Eigen Huis (VEH) en makelaarsvereniging NVM woensdag in het AD.
De NVM spreekt van 'marktverstoring' en 'valse concurrentie' door de woningcorporaties. Veel corporaties verkopen een groot deel van het woningbezit om zo hun financiële reserves aan te vullen. De particuliere verkoper is hiervan de dupe omdat de prijzen van de oude huurwoningen onder de marktprijs liggen. De woningmarkt dreigt nu  verder in te zakken, stellen de verenigingen. "Veel van onze leden worden nu al moedeloos van de verkoop met korting door corporaties", stelt een woordvoerder van de VEH in de krant. "Zij proberen hun huis te verkopen. Maar soms zit de corporatie 20.000 euro onder hun prijs met een vergelijkbaar huis."

22 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. André Somers

  De vraag is dan: zit de corporatie onder de marktprijs, of de particulier er gewoon boven? Ik weet niet wie er realistischer is met de vraagprijs. Nogal wat verkopers vergeten dat de marktprijs niet meer is wat hij was… Maar, inderdaad: meer aanbod doet de prijzen zakken. Dat is toch in elke markt het geval?

  • Anton van Haasteren

   De huizen die in Nederland te koop staan, zijn de markt, en de prijs is wat de verkoper er voor vraagt. De verkoper mag er elke prijs voor vragen, maar waarschijnlijk is dat hij de prijs vraagt die hij denkt dat hij er voor kan krijgen.

   Het is natuurlijk wel zo dat een particulier anders staat in de markt als een woningcorporatie. Een particulier die zijn huis niet kwijt kan voor het bedrag waar hij het heeft gekocht, heeft uiteraard een ernstig probleem. Een woningcorporatie gaat hier heel anders mee om zoals bijvoorbeeld de woningcorporatie van Geertruidenberg heeft laten: zien .http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3484163/2013/07/30/Woningstichting-Geertruidenberg-krijgt-118-miljoen-euro-aan-steun.dhtml

   (in antwoord op André Somers)
   • Betweter

    Het is gewoon een vrije markt, dus zakken de woningbouwcorporaties naar een prijs waarvoor de woning wel verkocht kan worden.
    Men beseft kennelijk nog steeds niet dat woningen nog steeds flink overgewaardeerd zijn …

    (in antwoord op Anton van Haasteren)
    • zo maar iemand

     Als het werkelijk een vrije markt was geweest was Vestia wel omgevallen.

     (in antwoord op Betweter)
     • Anton van Haasteren

      Ze hebben de huren flink opgeschroefd en de rest legt de belastingbetaler bij.

      (in antwoord op zo maar iemand)
     • Heldoppantoffels

      Slechts het 1e deel is waar, het 2e deel is volslagen nonsense! De rekening van een paar miljard komt terecht bij de andere woningbouwcorporaties en die zijn gezamenlijk nog gezond genoeg om de klap op te vangen.
      Als er nog een paar grote partijen zouden omvallen, dan is het een heel ander verhaal en komt de belastingbetaler wel om de hoek kijken.

      (in antwoord op Anton van Haasteren)
     • Heldoppantoffels

      Helaas zijn de woningbouwcorporaties allemaal gebonden aan een handvest en moest elke andere corporatie flink betalen voor de schofterige bestuurders bij Vestia. Zo werkt die afspraak!

      Het is zelfs zo dat indien bijvoorbeeld IJmere, De Key en nog een paar Woningbouwcorporaties zouden omvallen, dat het zo zou kunnen zijn dat de hele sector omvalt.

      In dat geval moet de staat wel ingrijpen (lees op kosten van de burger), omdat indien de corporatie sector compleet omvalt de banken ook omvallen.

      (in antwoord op zo maar iemand)
    • Anton van Haasteren

     Overgewaardeerd betekent voor mij dat de prijs van een woning veel hoger is dan de kosten om een woning te bouwen.

     (in antwoord op Betweter)
     • Heldoppantoffels

      Hoe kom je in godesnaam tot een verband tussen de belastingbetaler en het verkopen van woningen onder de prijs???

      (in antwoord op Anton van Haasteren)
   • Heldoppantoffels

    Je hebt in de corporatiesector ook een aantal hufterige/asociale bestuurders die het heel normaal vinden om zich te verrijken, net zoals bij een aantal banken. Neemt niet weg dat de corporaties zich tijdenlang inspanden om betaalbare woningbouw te creeeren en daar hebben wij allen van kunnen profiteren.

    Door dat belastinggeld dat oorspronkelijk in de sector is gekomen, heeft de burger ook tegen lage prijzen kunnen huren. Dus dat geld stroomde meestal netjes terug naar deze zelfde belastingbetaler. Die paar graaiers mogen wat mij betreft ook gesloopt worden.

    Voor wat betreft de banken kan ik je helemaal volgen in de link met de belastingbetaler, die is zeker de dupe.

    (in antwoord op Anton van Haasteren)
 2. Lex Hupe

  beschuldigd is met een t

 3. Dead Silence

  De NVM gaat beseffen dat hun leden overhead zijn. En die kan je missen als je op de centen gaat letten. En verder is er gewoon sprake van marktwerking.

  • Heldoppantoffels

   Helemaal eens met het 2e deel van je tekst!

   (in antwoord op Dead Silence)
   • Dead Silence

    Leg me de toegevoegde waarde van een makelaar eens uit? Dat geldt ook voor een hypotheekadviseur, verzekeringsagent, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

    (in antwoord op Heldoppantoffels)
    • Heldoppantoffels

     Oeh daar heb je ook wel weer gelijk in….Ik heb mijn eigen woning ook gekocht zonder tussenkomst van zo’n graaier, alleen bij de verkoop voel ik tot nog toe enig nut en dat komt waarschijnlijk ook alleen maar omdat ik als individu mijn woning niet op Funda mag posten.

     (in antwoord op Dead Silence)
 4. Prikker

  Hebben ze daar 3 jaar voor nodig gehad om dat te bedenken ?!????
  De huurmarkt is compleet ondervertegenwoordigd en de koopmarkt is totaal overspannen en de woningcorporaties die hun belastinggeld gesponsorde huurwoningen op de koopmarkt dumpen is slecht ?… Welke VMBO’er is daar wakker geworden ?

  • Heldoppantoffels

   Als je wil zeggen dat teveel Nederlanders al jarenlang ‘scheef’ wonen en daardoor mensen die werkelijk in een sociale huurwoning terecht zouden moeten komen, dan geef ik je helemaal gelijk!

   De prijs van woningen in Nederland is in verhouding tot het buitenland ook te hoog en dat valt niet alleen te verklaren doordat er in NL minder ruimte zou zijn of door de andere ondergrond op veel plekken.

   (in antwoord op Prikker)
 5. Templein

  Deze regering denkt alleen aan de vastgoedjongens en hun lobbyisten. Er moeten meer huizen op de markt komen. Corporaties moeten overbodig worden. Dus onder druk worden gezet.
  Het onderwijsgeld moet ook al naar nieuwe schoolgebouwen, dat vindt de voorzitter van Bouwend Nederland, onze Maxime Verhagen. De vastgoedsector moet zijn kortetermijn doeleinden halen en weer vette winst maken, toch?

  • Heldoppantoffels

   Dat de wereld verrot is ben ik met je eens, maar je overdrijft nogal mbt de corporaties en haalt er zaken bij die niet echt duidelijk in verband met elkaar zijn.

   Het “ouwe jongens krentenbrood” gedrag moet men tot op de wortel uitroeien waar het de schimmige land/vastgoed deals betreft. Uit ervaring weet ik dat het grootste deel van de corporaties zich wel netjes aan de regels houdt.

   Er zijn (net zoals in de bankensector) een paar onvoorstelbare hufters bij die meestal in de top zitten en alles proberen te doen om zich persoonlijk te verrijken, desnoods ten koste van anderen. Dergelijke lui mogen ze wat mij betreft in elke sector financieel opknopen en aan de schandpaal hangen.

   Een paar kakkerlakken verpesten de reputatie van een hele sector!

   Vergeet ook niet dat vele normale corporaties ook tijden lang bijgedragen aan het bouwen van betaalbare sociale woningen waar iedereen zo’n behoefte aan had en al hun best deden om een prettige leefomgeving te creëren voor bewoners.

   (in antwoord op Templein)
   • Templein

    U begrijpt me verkeerd.

    Ik heb het over de vastgoedjongens en hun denkwijzen. Dat is ook de denkwijze van de VVD en een deel van het CDA. Zij zien de woningcorporaties liever verdwijnen.
    Dat zei Rutte nog voor de verkiezingen en ook oud VVD-minister Dekkers van Volkshuisvesting (ministerie is nu om zeep geholpen) vond dat. Ze verpakken het in mooie woorden: ‘Het is goed als de Nederlanders aan bezitsvorming doen en hun eigen huizen hebben.’

    Ik voegde er aan toe dat nu het onderwijs aan de beurt is om onderuit te gehaald te worden. Maxime Verhagen wil dat er meer scholen gebouwd worden. Kassa voor de vastgoedbedrijven. Verschraling van het onderwijs.

    Het vastgoed is net zo omstreden in zijn werkwijze als de bankiers zijn. Ten koste dus van woningcorporaties en nu weer van onderwijs.
    Het vastgoed innoveert niet, bouwt lege bedrijventerreinen en winkelcentra. Doet aan korte termijndoelen en snelle winsten. Ze hebben nauwelijks patentaanvragen.
    Dit oordeel geven onder meer Jan Rotmans (transitiewetenschapper) en Marieke Stellinga (columnist economie NRC).

    (in antwoord op Heldoppantoffels)
    • Heldoppantoffels

     Bedankt voor deze toelichting!! 🙂

     (in antwoord op Templein)
    • marianne martens

     Wat betreft het bouwen van nieuwe scholen is inmiddels de vaart er in gezet. Er worden 2 nieuwe scholen gebouwd ten Noorden van de Randstad, waarvan de oude scholen volgens een onderwijzer/wethouder nog heel heel goed voldoen. Het ontwerp en de fasering. zijn gruwzaam.” Het vastgoedwezen is net zo omstreden in zijn werkwijze als de bankiers zijn”. U heeft hierin helemaal gelijk.
     Jammer dat het lange termijn-geheugen zo slecht is ontwikkeld in Nederland.Deze groepen denken: ” ach, over een paar jaar zijn weer de toffe jongens onder elkaar”. Trouwens kijk eens naar het materiaal/ ontwerp van al de gebouwen. Witte kozijnen, witte voordeuren, van het slechtste soort, geluid-horig, afbouw om ” huilend ter aarde” neer te storten zo lelijk,

     (in antwoord op Templein)

Reacties niet toegestaan