Porsche aan de bedelstaf

Porsche is er nu zo beroerd aan toe dat geen enkele verrassing nog mag worden uitgesloten. Laatste gerucht: Daimler neemt een deel van Porsche over. 
Inmiddels heeft zich een zekere paniek bij de trotse bouwer van sportwagens meester gemaakt. De directie vliegt de hele wereld rond, op zoek naar contanten. En een van de hoogste bazen van Goldman Sachs, Alexander Dibelius, klopt overal aan met de nederige vraag of iemand nog in het merk zou willen investeren. 
Nee dus. 
Even leek het er op dat de emir van Quatar de reddende engel was. De sjeik en zijn familie hebben de boeken gecontroleerd en alles zou in orde zijn. Porsche-chef Wiedeking heeft al menig lid van de familie door zijn bedrijf gevoerd om de stallen te tonen. Alles dik in orde, alleen, er is nog helemaal niets getekend en de tijd dringt. 
Maar zelfs als de sjeiks met 2, 3 miljard euro komen, zijn de problemen niet opgelost – Porsche zit gewoon diep in de schulden; ook al omdat ze zich in Stuttgart hebben verslikt bij de poging VW in te lijven. 
De Frankfurter Allgemeine Zeitung beweert dat Daimler maar wat blij is met de huidige vrijage. Al langere tijd probeert Daimler nader tot BMW te komen, maar rivaliserende gevoelens in dezelde regio (Beieren) voorkwamen tot op heden een vruchtbare samenwerking. Wie weet hapt BMW nu toe als ze horen dat Porsche met Daimler wil samengaan. 
Klein probleem: Daimler moet wel 5 miljard euro meebrengen, en dat is in deze tijd een tikkeltje lastig – want ook bij Mercedes deelde de crisis een harde tik uit en misschien dat dit boekjaar wel met verlies wordt afgesloten. Dus waar toveren ze dat geld vandaan? 
In de alledaagse bedrijfsvoering wordt bij Mercedes al verschrikkelijk geklaagd over het nieuwe, zuinige regime. De Mercedes-medewerker die een nieuwe computer aanvraagt, krijgt subiet een oude… Waar geen geld is voor nieuwe computers, zijn ook geen miljarden om over te maken op de bankrekening van Porsche. 
Het wachten is dus op een klein wonder. En intussen zitten ze hem bij Porsche te knijpen. .

Bron(nen):   Frankfurter Allgemeine Zeitung