Prijsdaling woningen sterk vertraagd

Bestaande koopwoningen waren in juli 5,0 procent goedkoper dan in juli 2012. De prijsdaling ten opzichte van een jaar eerder is veel kleiner dan in de voorgaande maand. Toen waren de huizen 9,6 procent goedkoper, blijkt uit de index van het CBS en het Kadaster over de prijsontwikkeling  van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland. De prijzen van bestaande koopwoningen lagen in juli 2013 op hetzelfde niveau als begin 2003. Ten opzichte van augustus 2008, toen de prijzen een piek bereikten, bedraagt de prijsdaling 20,0 procent. In de eerste zeven maanden van 2013 wisselden 54 860 woningen van eigenaar. Dat is 16,9 procent minder dan in dezelfde periode een jaar geleden. Uit de cijfers blijkt dat de prijsdaling afvlakt en dat de prijzen ten opzichte van een maand eerder zelfs zijn gestegen. Toch is het te vroeg voor vrolijke conclusies. Daarvoor is met name het aantal huizen dat wordt verkocht te kleine

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. IwanovKapotjeplov

    Deze cijfers zeggen helemaal niets, omdat er in juni/juli 2012 het gedoe was over een eventuele verhoging van de overdrachtsbelasting van 2% naar 6%. Daarom was er bovenmatig veel verkoop in juni 2012 en een sterke flauwte en prijsdaling in juli 2012. Het was dan ook voor het eerst dat juli mindere cijfers had dan juni; normaal (en ook nu in 2013) is het omgekeerd.

    Dit maakt het vergelijken tussen 2012 en 2013 onzinning. Dan kun je 2013 nog beter vergelijken met 2011.

    Als ik naar de grafiek van het CBS kijk, zijn zulke korte oplevingen eerder voorgekomen. De trend blijft vooralsnog gelijk: ongeveer 8% per jaar prijsdaling.

  2. Marcel van Houten

    Ach ja op enig moment is het ook vrij logisch dat de prijzen weer gaan stijgen. De lucht lijkt er voor het grootste deel uit, op lange termijn is het minstens de inflatiecorrectie die de prijzen zal laten stijgen. Uiteraard moet er dan geen enorme verandering in vraag en aanbod komen.

Reacties niet toegestaan