Economisch vertrouwen eurozone neemt toe

Het economisch vertrouwen in de eurozone is in augustus flink gestegen. Dat blijkt uit cijfers die de Europese Commissie vrijdag heeft gepubliceerd.

De index waarmee de commissie het vertrouwen meet, steeg deze maand met 2,7 punten naar 95,2. De toename kwam doordat zowel consumenten als ondernemers in de industrie, de handel en dienstensector minder somber werden. Het vertrouwen ligt nog altijd onder het langjarig gemiddelde, dat overeenkomt met een indexstand van 100.

De werkloosheid in de eurozone is in juli gestabiliseerd op 12,1 procent. Dat maakte het Europese statistiekbureau Eurostat vrijdag bekend. Het cijfer komt overeen met de gemiddelde verwachting van economen. In juli vorig jaar stond de werkloosheid in het eurogebied op 11,5 procent. Voor de gehele Europese Unie bleef de werkloosheid in juli ook ongewijzigd ten opzichte van de voorgaande maand, op 11 procent.

De inflatie in de eurolanden is in augustus gezakt tot gemiddeld 1,3 procent. Dat blijkt uit een eerste schatting die het Europees statistiekbureau Eurostat vrijdag presenteerde. In juli bedroeg de geldontwaarding in de eurolanden nog 1,6 procent. De afname komt onder meer door dalende energieprijzen. In juli leverde energie nog een flinke bijdrage aan de inflatie. Net als in de voorgaande maanden kwam de inflatie in augustus vooral door stijgende prijzen van voedings- en genotsmiddelen. De kerninflatie, de stijging van het prijspeil zonder voeding en energie, bedroeg deze maand 1,1 procent.