"Snapt u de crisis nu, majesteit?"

Dankzij een simpele vraag van koningin Elisabeth II heeft een groep van de beste Engelse economen een poging gedaan de crisis te verklaren in drie A4-tjes. Tijdens een bezoek aan de London School of Economics vroeg de majesteit hoe de crisis had kunnen ontstaan. 
Simpele vraag, geen simpel antwoord. Er is aan gewerkt en geschaafd en nu ligt het er. The Observer heeft het document gezien en kan er uit citeren.
De economen beschrijven bedrijven en consumenten in de wereld zich tot een jaar geleden heel confortabel voelden, omdat ze goed konden leven, ook al was dat voor een belangrijk deel op geleend geld. Vooral in de Verenigde Staten hoopten de schulden zich op, van het land als geheel en van de inwoners, maar dat deed niemand pijn, omdat de rente erg laag was. De "financial wizards" slaagden er in zichzelf en de wereld te overtuigen dat er niets aan de hand was, ook al omdat al die schulden waren verzekerd. "Het drama was dat men niet zag dat tot een ondetling verbonden risico had geleid, waar niemand meer greep op had," schrijft de groep aan de Queen.
Toen Lehman Brothers in september 2008 failliet ging bleek dat het economisch stelsel een zeepbel was geworden.
"Samengevat, Your Majesty, de oorzaak is vooral het collectieve onvermogen van slimme mensen, hier en overzee om te bevatten he groot de risico's waren die in het systeem waren ontstaan."

Bron(nen):   The Observer