De advocatuur is meedogenloos

In Groot-Brittannie is geschokt gereageerd op de zelfmoord van Catherine Bailey, topadvocate (moeder van 2 kinderen) en partner bij een van de grote kantoren in de Londense City. Reden voor haar collega Vanessa Lloyd Platt in The Times een boekje open te doen over de ondraagbare druk waar de beroepsgroep onder gebukt gaat.
Platt is echtscheidingsadvocaat sinds 30 jaar en ze beweert dat de stress in haar vak met nauwelijks een ander beroep te vergelijken is. Geen wonder, zo zegt ze, dat alcoholisme en andere verslavingen een grote rol spelen in het leven van de advocaat. De targets zijn bovenmenselijk hoog en wat in een film als The Firm als fictie wordt gepresenteerd, is domweg de werkelijkheid.
Hoge targets betekent lange werkdagen, hoge druk en enorme competitie. Vooral vrouwen zouden onder deze zaken gebukt gaan en een sleutelwoord in de wereld van de topadvocatuur is ‘angst.’  Wie zwanger wordt, begaat als het ware een overtreding maar gelukkig kan dit worden gecompenseerd. Door na de bevalling er dubbel zo hard tegenaan te gaan en aldus te bewijzen dat je wel degelijk meetelt.
De heren helpen hierbij graag een handje mee. Door besprekingen laat op de dag te plannen om zo te testen of de dames al naar de creche moeten. Nog mooier is het om deze besprekingen zo lang te laten uitlopen dat vrouwen hun kleine kinderen niet eens meer naar bed kunnen brengen. Dat zal ze leren.
Advocaten zijn erg competitief ingesteld. Ze wlllen de beste zijn en omdat hun collega’s dat ook willen, krijg je vanzelf een arena waarin veel slachtoffers vallen. Het zijn oorlogsachtige omstandigheden waarin vrouwen zich niet altijd thuis voelen. En nu de crisis hard toeslaat in de advocatuur, worden de omgangsvormen alleen maar nog bruter.

 

Bron(nen):   The Times