The Stones, Ikea en Starbucks: geen openheid

Winkels als Amazon, Ikea, Starbucks en de Promogroep, die de belasting doen van The Rolling Stones, weigeren de Tweede Kamer uitleg te geven over hun belastingontwijking via Nederland. Zij waren uitgenodigd om meer informatie te verstrekken over hun verkozen constructies, maar zelfs na een herhaald verzoek kwam er niemand opdagen. De multinationals liggen onder vuur sinds de hoorzitting met Amazon en Starbucks vorig jaar in Groot Brittannië. De bedrijven betalen nauwelijks belasting dankzij een handige constructie via Nederland. Starbucks beloofde destijds meer belasting te gaan betalen. Mede-initiatiefnemer van de hoorzitting in de  Tweede Kamer is Kamerlid van GroenLinks Jesse Klaver: "'Het negeren van de uitnodiging is een schoffering van het parlement.  Er is een maatschappelijk debat gaande over belastingontwijking. Het is een kwalijke zaak als de bedrijven die de motieven kunnen toelichten, verstek laten gaan." Vanwege de affaire buigen ook de regeringsleiders van de machtigste landen, de G20, zich deze week over belastingroutes. Het kabinet is al van plan om misbruik van belastingroutes aan te pakken, maar de uitwerking van de plannen vergt veel kennis van de fiscale regelgeving. Vandaar dat het parlement ook praktijkvoorbeelden wilde horen. In de wereldwijde belasting-routes is Nederland een belangrijke spil. Honderden miljarden stromen  belastingvrij door ons land.        

Bron(nen):   de Volkskrant      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Ik vraag me wel af wat de Tweede Kamer verwachtte. Het motief van de bedrijven lijkt me duidelijk: meer winst in het bedrijf houden. En je hoeft ook niet te verwachten dat ze hun truukjes om de belasting te minimaliseren aan de wetgevers gaan uitleggen om er vervolgens zelf mee aangepakt te worden.
  De Tweede Kamer moet de belasting regels aanpassen en dat zal niet meevallen omdat dit eigenlijk alleen effectief kan zijn door internationale samenwerking.

 2. Captain Caveman

  hahaha, hoe naief kan je zijn…

 3. Bart_van_Oerle

  Motief lijkt me duidelijk: lagere kosten. Jammer voor de overheid, de consument heeft echter weinig klagen, die krijgt z’n producten voor een lagere prijs. De prijs zou hoger zijn als die bedrijven meer belasting moesten betalen.

 4. Hans_Vermeulen

  Ooit gehoord van schoffering van de burger. Niet doen alsof je het braafste jongetje van de klas bent!!

 5. Pietje_Precies

  haha en Goedheiligman Bono horen we ook niet over zijn brievenbus in Amsterdam……

Reacties niet toegestaan