"Dieptepunt beurs komt nog"

Niets, of bijna niets, is zo lastig als het voorspellen van de beurskoersen, maar Bob Janjuah heeft een bijzondere staat van dienst. Hij voorspelde de 'opluchtingsrally' omhoog waarvan we deze zomer getuige zijn. En hij dankt zijn reputatie aan het feit dat hij als een van de weinigen in The City nadrukkelijk waarschuwde voor de kredietcrisis - vlak voordat Lehman Brothers omviel.
En deze zelfde Bob Janjuah - een belangrijke econoom van Royal Bank of Scotland (RBS) - heeft de cliënten van de zijn bank nu gewaarschuwd dat het ergste nog moet komen, zo meldt The Daily Telegraph. De rally omhoog zou deze maand nog kunnen aanhouden, maar daarna zal de S&P-index bijna halveren tot ergens halverwege 500 en 600 punten. In de drie maanden na augustus kunnen de koersen onder het niveau van afgelopen maart duiken als blijkt dat de cijfers (winsten, werkloosheid, inkoopindicatoren) te weinig steun bieden aan het snelle koersherstel. Minder goede resultaten zullen volgens Janjuah onvoldoende blijken om de rust op de beurs te bewaren.
Volgens de RBS-econoom staat er een olifant in de kamer, waar iedereen het liever niet over heeft. De olifant is de oplopende staatsschuld in tal van landen, nu de verliezen voor een belangrijke deel zijn afgewenteld op de belastingbetalers. "Stel uzelf deze vraag: Wie koopt de regering uit als iedereen is uitgekocht door de regering?"

Bron(nen):   The Daily Telegraph