Ruslands bouwgekte komt tot stilstand

Het is nog geen twee jaar geleden dat de burgemeester Yoeri Loesjkov van Moskou de Rusland Toren een symbool van de Ruslands toekomst noemde. De toren had de hoogste wolkenkrabber van Europa moeten worden (612 meter) en dit najaar had de opening moeten plaatsvinden. Maar het gebouw is de afgelopen jaren geen centimeter hoger geworden. In Moskou wordt nu - volgens The Wall Street Journal - schoorvoetend toegegeven dat de toren waarschijnlijk nooit meer zal worden afgebouwd.
De droom van een zakendistrict in Moskou dat kon wedijveren met Mahattan of Canary Wharf in Londen, is in duigen gevallen. De plannen om voor 15 miljard te investeren zijn een droom gebleken, bouwkranen staan stil, bouwvakkers zijn naar huis gestuurd. Dat is een direct gevolg van de wereldwijde economische recessie, en in het geval van Rusland ook van de gedaalde prijzen voor olie en andere grondstoffen, die een einde heeft gemaakt aan een reeks van acht jaren van economische groei.
De bouw van de Rusland Toren is sinds november opgeschort. Oligarch Sjalva Tsjigirinsky die de bouw financieerde, gaf de schuld aan de voormalige Amerikaanse president George Bush die immers de kredietcrisis heeft veroorzaakt. Sindsdien zijn de financiële problemen van Tsjigirinsky alleen maar groter geworden.
Het definitief afblazen van de bouw van de Rusland Toren zou gezichtsverlies betekenen voor de Russische regering. Tot nu toe zijn zeven torens in het zakendistrict afgebouwd, maar het lot van dertien anderen hangt aan een zijden draadje. De bouwplaats van de Rusland Toren wacht nu waarschijnlijk een weinig florisante toekomst als parkeerplaats.

Bron(nen):   The Wall Street Journal  Wikipedia