Gratis met de trein

Gratis internet, gratis nieuws, gratis kranten, gratis porno, (bijna) gratis vliegen – de moderne tijd biedt steeds vaker diensten aan die geen geld kosten. In Zwitserland komt daar nu iets bij waar we in Nederland nog volop voor betalen: gratis met de trein.
Zwitserland kent veel bestemmingen (hoog) in de bergen waar bezoekers per spoor naartoe moeten. Of soms zelfs per kabelbaan (maar dan in grote cabines). Het zijn de zogenaamde Bergbahnen waar meestal een pittige prijs aan verbonden is. De Neue Zürcher Zeitung meldt nu dat deze vervoersmaatschappijen (dikwijls een mengvorm van privé en privaat) steeds vaker genegen zijn geen kaartje meer te verkopen. Of in ieder geval met de prijs te stunten. Wie bijvoorbeeld in Berner Obenland bij de Thunersee omhoog wil in de Alpen, betaalt nu nog maar 1 kaartje voor 2 personen.
Het verdienmodel? In alle eenvoud komt het hierop neer: lok mensen de bergen in en eenmaal boven zijn er nog vele andere manieren om ze voor van alles te laten betalen. Eten, drinken, overnachten, souvenirverkoop. Soms is de gratis reis ook daadwerkelijk verbonden aan de verplichting ergens een nacht te blijven, zoals in Davos.
De uitkomst van dit experiment op meerdere plaatsen is verbluffend: het aantal bezoekers/overnachtingen verdubbelde.
Wat natuurlijk lastig is, is het feit dat de reisonderneming inkomsten derft, terwijl de hotelier verderop extra goed boert. Maar laten we ervan uitgaan dat Zwitsers hier onderling wel uitkomen.
Want behalve deze verschillen zijn de gemeenschappelijke belangen van de diverse ondernemers kolossaal: volgens oud Zwitsers gebruik dient de toerist na afloop van zijn vakantie weer met lege zakken huiswaarts te keren.

 

 

.

Bron(nen):   Neue Zürcher Zeitung