Barings infecteerde ING met bonuscultuur

ING heeft na de overname van Barings in 1995, verzuimd schoon schip te maken bij de Britse zakenbank. De  Britse bankiers hadden erop gerekend dat ze na de overname zouden woren ontslagen. Toen dat niet gebeurde, concludeerden ze dat de Nederlanders slappelingen waren en bleven de vaak absurd hoge bonussen intact.
Vervolgens verspreidde ‘het virus’ zich snel, schrijven  Pieter Klok en Xander van Uffelen vandaag in de Volkskrant. "ING’ers die in Londen werden gestationeerd, merkten dat hun collega’s veel meer kregen voor hetzelfde werk. Ze begonnen te morren. Als ze terugkeerden naar Nederland begonnen anderen te morren, want waarom kreeg collega X veel meer voor hetzelfde werk? En zo raakte de hele managerskaste van ING besmet."
Bij ABN Amro was het niet anders. ‘De prikkels werden zo ridicuul groot dat mensen op het laatst alleen maar bezig waren met de eigen bonuspot,’ zegt oud-bestuurder Dolf van den Brink van ABN Amro.
De Rabobank deed daar niet aan mee. ‘Rabobank is toch altijd een achterlijke bank gebleven’, zegt een hooggeplaatste bankier bij de bank. ‘Dat is tevens onze redding geweest, hoge bonussen hebben hier slechts beperkt hun intrede gedaan.’
Het artikel van Klok en Van Uffelen is gebaseerd op hun boek Bonus!, dat deze week bij Meulenhoff is verschenen. Het artikel staat niet gratis online. Onder de eerste link zit wel een korte samenvatting. Plus onderstaand filmpje, een VK-tv-interview met de eigen verslaggevers. "We moeten ervan af, van die bonussen."

Bron(nen):   de Volkskrant