Weer stukje Icesave-schuld binnen

Langzaam maar zeker komen de bedragen die de Nederlandse overheid aan banken heeft uitgeleend weer terug. Vandaag werd bekend dat IJsland weer een stukje de schuld terugbetaald die de IJslandse internetspaarbank Icesave heeft bij de Nederlandse staat. Het gaat nu om een bedrag van 77 miljoen euro. Van de totale schuld van ruim 1,4 miljard is nu al 57 procent terugbetaald. De curatoren van Icesave en de IJslandse overheid verwachten uiteindelijk de hele schuld te kunnen terugbetalen.

Icesave zette in mei 2008 voet op Nederlandse bodem, met aantrekkelijke spaarrentes. Via internetspaarrekeningen brachten meer dan 100.000 Nederlanders miljarden euro's onder bij de bank. Nog geen half jaar later kon de bank zijn verplichtingen niet meer nakomen en nationaliseerde IJsland Icesave. De Nederlandse staat schoot IJsland vervolgens 1,4 miljard euro voor om de Nederlandse Icesave-klanten met een tegoed tot 100.000 euro te compenseren. Dit was voornamelijk om ervoor te zorgen dat de Nederlandse spaarders snel hun geld terugkregen.

Al eerder betaalden banken als ING grote sommen geld terug, vaak met rente. De gelden welke zijn geinvesteerd in ABN Amro zullen hoogstwaarschijnlijk niet terugkomen. Helaas waren dit de hoogste bedragen waardoor Nederland de bankencrisis met een negatief saldo zal afsluiten.