Crisis? Dan gaan vrouwen toch maar werken

De economische crisis – die zoals bekend in de Verenigde Staten flink huishoudt – zorgt ervoor dat veel hoogopgeleide vrouwen weer moeten gaan werken. Ze waren thuisgebleven om voor de kindeen te zorgen, maar de recessie dwingt ze buitenshuis weer aan de slag gaan; hun man is ontslagen, ze zijn bang dat hun man wordt ontslagen of het gezinsinkomen (eigen zaak bijvoorbeeld) is flink geslonken. 
The New York Times laat enkele van deze vrouwen aan het woord, die na jaren opeens weer advocaat of bankier zijn. Ze moeten wel want de kinderen studeren en hun levensstandaard vraagt om een aanvullend inkomen. Sommigen beginnen voor zichzelf want voor iemand die 15 jaar niet heeft gewerkt, liggen de banen niet voor het opscheppen.
In enkele gevallen is de ontzetting groot nu de oude zekerheden door ontslag e.d. opeens zijn verdwenen. Een vrouw zegt over haar man : “Never in my wildest dreams did I imagine he would be unemployed a year later."
De reportage in de NYT is niet bijzonder vrolijk. Want ook deze vrouwen komen op een arbeidsmarkt terecht waar niet echt op ze wordt gewacht. Menigeen moet dan ook ver onder haar stand werken om ueberhaupt nog een betaalde bezigheid te hebben.
Hoe gezellig het thuis is, met een weggewerkte echtgenoot die de hele dag met de afstandbediening op de bank zit te mokken, vermeldt het verhaal niet.

Bron(nen):   The New York Times