Californië is failliet

Californië mag dan altijd zich trots op de borst kloppen dat het de achtste economie is van de wereld - en in omvang klopt dat - maar de staatsambtenaren krijgen geen salaris meer, maar schuldbewijzen; de werkloosheid is boven de 12 procent, hoger dat in 70 jaar; in parken worden de armen geopereerd net als op Sumatra; en er zijn al onderwijzers in staking, omdat ze het onderwijs en hun eigen toekomst naar de knoppen zien gaan. 
De burgers van Californië hebben via referenda het belastingsysteem zo in elkaar gezet dat het vrijwel onmogelijk is de belasting te verhogen. En nu de overheidskosten wel oplopen, ontstaan dus grote tekorten die niet zijn te dichten
Het is de Golden State, speeltuin van de Rijken met fantastisch weer. Het is de staat van de zwembaden en van Hollywood. Maar de staat is druk bezig te verkruimelen. In een wanhopige poging het hoofd boven water te houden,  zijn de uitgaven voor onderwijs en gezondheidszorg sterk bekort, zijn zoveel mogelijk ambtenaren ontslagen en krijgen de ambtenaren die nog in dienst zijn geen salaris meer. 
En de populariteitscijfers van Arnold Schwarzenegger zijn zo laag dat zelfs George W. Bush er zich voor zou schamen.

 

Bron(nen):   The Observer