Loonsverlaging

Aer Lingus, de Ierse luchtvaartmaatschappij die in grote problemen zit, heeft een deel van het personeel gevraagd genoegen te nemen met minder loon. In een laatste poging om een faillissement te voorkomen, is ook voorzien in het ontslag van 700 man. Recentelijk zijn er al 100 mensen ontslagen.
Op dit moment heeft Aer Lingus een kleine 4.000 man in dienst, maar de maatschappij zucht zwaar onder de recessie die de vliegmarkt treft.
In de eerste helft van dit jaar leidde de firma een verlies van 93 miljoen pond, vier keer zo hoog als het eerste halfjaar van 2008. Minder personeel moet nu de belangrijkste besparigen opleveren.
Maar ook degenen die (nog) niet worden ontslagen, mogen hun aandeel in de strijd om het voortbestaan leveren. De genereuze pensioenbijdrage van de werkegever blijft voortaan achterwege, zo is het plan. Hiertoe zijn al een aantal moeizame besprekingen met de vakbonden achter de rug.
Ongetwijfeld kijken andere werkgevers met veel belangstelling naar deze ontwikkeling. Dezelfde mensen in dienst voor minder geld is natuurlijk een bijzonde aantrekkelijke optie. Wel bewijst de Aer ingus-case dat een dergelijk voorstel het best gelijktijdig kan worden gedaan met massaal ontslag van anderen. Dat houdt de schrik er goed in.

Bron(nen):   The Times