De vrienden van Dirk

 Belangenverstrengeling ligt bij een familiebedrijf als dat van Scheringa per definitie op de loer. Als enig aandeelhouder controleert hij alle bv’s en stichtingen die in de DSB-kerstboom hangen. Maar daarnaast heeft hij ook externe adviseurs een dubbele functie gegeven. De raden van bestuur en commissarissen van alle financiële instellingen van DSB (Fico, Bank, Leven en Schade) bestaan uit exact dezelfde acht personen. De man die gisteren de persconferentie bij AZ leidde, president-commissaris Gerrit Valk is ook bestuurslid bij de twee stichtingen rond het museum in Spanbroek. De penningmeester van deze stichtingen, Rutger Brandt, is tevens galeriehouder die geregeld kunstwerken aan het museum heeft verkocht.
Behalve het bekende rijtje ex-VVD’ers heeft Scheringa ook een beroep gedaan op een CDA’er. Oud-minister Tjerk Westerterp van Verkeer & Waterstaat was commissaris in de jaren 19942001. De Genoemde Gerrit Valk was ooit Tweede Kamerlid voor de PvdA. De amateur-historicus promoveerde in 2004 op een proefschrift over AZ en werd prompt president-commissaris.
Bij de voetbalclub heeft Scheringa eveneens een handje van het aanstellen van bekende namen. Kort na het ontslag van Maarten Fontein als directeur bij Ajax, benoemde Scheringa hem tot manager Internationale Zaken.
In 2002 nam Scheringa volleybaltrainer Toon Gerbrands in dienst om zijn schaatsploeg te leiden. In de loop van de jaren kreeg de voormalige bondscoach steeds meer taken erbij. Inmiddels is Gerbrands manager Algemene Zaken van AZ.

Voor het grote publiek zal Scheringa’s bekendste adviseur Klaas Wilting zijn geweest. De man die jarenlang niet van het televisiescherm te slaan was als woordvoerder van de Amsterdamse politie en later als panellid bij Waku Waku en deelnemer van Sterren dansen op het ijs , werd in 2000 de vaste persvoorlichter van DSB. Hij hield tot maandagochtend vol dat er bij DSB Bank niets aan de hand was.

Bron: NRC Handelsblad