Grote zorgen moeten we ons maken over Japan

Het dreigt helemaal mis te gaan met Japan. Twintig jaar lang heeft de een-na-grootste economie ter wereld kunnen lenen tegen een lage rente, waardoor het verslaafd is geraakt aan begrotingstekorten en de staatsschuld is opgelopen tot niet meer hanteerbare proporties.
In The Daily Telegraph luidt Ambrose Evans-Pritchard de noodklok, zoals dat zo mooi heet. De staatsschuld loopt dit jaar op tot 218 procent van het Bruto Nationaal Product. Die schuld viel alleen maar te financieren doordat de Japanners hun spaargeld bijna gratis uitleenden, maar aan die luxe komt een einde nu een demografisch omslagpunt is bereikt waarbij meer mensen met pensioen gaan.
Nu de nieuwe Japanse regering onder leiding van premier Yukio Hatoyama extra uitgaven heeft gepland, ontstaan in het buitenland grote zorgen over de vraag of Japan zijn schulden wel zal kunnen aflossen. De voormalige hoofdeconoom van het IMF, Simon Johnson, is daar niet gerust op. "Er is een reëel risico dat Japan in gebreke zal blijven," zo waarschude Johnson vorige week.
The Daily Telegraph haalt ook andere economen aan die waarschuwen dat de Japanse schuldenlast niet meer te hanteren is, zeker als de rente oploopt. Het feit dat de meest 'ratingagencies' die het risico moeten berekenen, nog geen alarm hebben geslagen, is volgens een van deze economen zelfs 'misdadig'.
De Britse krant waarschuwt ook dat Westerse landen nu hetzelfde pad dreigen te gaan volgen als Japan al twintig jaar heeft gedaan, en dat is een recept voor meer ellende.

Bron(nen):   The Daily Telegraph