Moeten ouderen wel meer verdienen dan jongeren?

In Nederland word je betaald voor je jaren werkervaring, niet voor je productiviteit. Ouderen ontvangen daarom een hoger salaris dan jongeren, terwijl ze minder productief zijn. Deze manier van salariëren stamt uit de negentiende eeuw. Het was een tijd waarin handvaardigheid centraal stond en vakmanschap meesterschap was. Hoe meer ervaring iemand had, hoe beter hij was in zijn vak. Terecht dus dat die ervaren senior meer betaald kreeg dan de jongeling. De huidige geautomatiseerde kenniseconomie vraagt echter om hele andere eigenschappen, zoals actuele kennis, creativiteit en schakelvermogen. Dat zijn eigenschappen die veel meer passen bij jonge mensen dan bij vijftigplussers. Het beloningssysteem dat in Scandinavië wordt gebruikt zou dan ook beter passen bij deze tijd. Daar loopt het loon de eerste jaren snel op. Daarna is het een tijdje stabiel en uiteindelijk daalt het weer. Dat Nederlandse werknemers daar niet voor openstaan blijkt wel uit recente protesten na het voorstel van Capgemini om de lonen van met name oudere werknemers te matigen. Aukje Nauta hoogleraar Employability in werkrelaties aan de Universiteit van Amsterdam ziet toch mogelijkheden. ‘Geef oudere werknemers de kans om zich breder te ontwikkelen in ruil voor een lager loon. Ze moeten net als bij Google 10 tot 20 procent van hun tijd kunnen inplannen voor eigen projecten. Als je iemand kans op zelfontplooiing geeft wordt hij gelukkiger en dus productiever.’

Bron(nen):   Intermediair      

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. jan bosscher

  Goed idee dan zijn ouderen niet meer te duur,

 2. Frank

  “De huidige geautomatiseerde kenniseconomie vraagt echter om hele andere eigenschappen, zoals actuele kennis, creativiteit en schakelvermogen. ”

  En ervaring om die actuele kennis op zijn merites te beoordelen en daar is ervaring voor nodig. Overigens zijn de “oudjes” best nog creatief en hebben een goed schakelvermogen. Alleen ze lopen niet acher elke hype aan zoals de jongeren, waardoor ze een meerwaarde hebben.

 3. Paulraw

  Braaf hoest WEL werkgeverspraat/kabinetspraat op om loonkosten omlaag te brengen Nooit hoor je een voorstel dat extra loon kost(behalve voor het management) .
  Iedereen klaagt ook over de toename van Oost-Europeanen op de arbeidsmarkt,behalve de werkgevers/VVD.Waarom zouden ze ook ,Nederlandse werknemers laten het in bepoaalde sectoren nu wel uit hun hoofd om looneisen te stellen.Drukt de loonkosten.

  Nadat eerst in de pers braaf kabinetspraat werd geproduceerd om ouderen te demoniseren zijn nu de oudere werknemers aan de beurt.
  Het hele verhaal is op drijfzand gebaseerd.Eerst moeten we horen dat we langer moeten werken omdat we steeds langer gezond en vitaal zijn(lees:de pensioenen kosten te veel) . Vervolgens horen we weer dat oudere werkenden opeens weer niet mee kunnen (Lees:dus wederom te duur).
  Dus minder pensioen door vergrijzing ,vervolgens nog minder pensioenopbouw door lager inkomen voor oudere werknemer en vervolgens ook nog eens later met pensioen .En iedereen pikt deze doorzichtige strategie van werkgevers en kabinet.

  • marianne martens

   wat moeten we in hemelsnaam doen, hoe te reageren ???
   Pamfletten in boekvorm helpen niet, artikelen in de kranten zijn eenmalig of 1 daags, Malieveld helpt niet? Wientjes en de zijnen zijn ronduit alleen maar erop uit om werknemers te kleineren in geld en contracten, ze hebben verder geen visionaire voorstellen. Nu is er weer een miljoenenproject om de A 9 ergens door te trekken. Niet nodig.Geen geld voor zorg, ziektekostenpremies blijven hetzelfde of zakken met een 0.25 eurocent.We moeten familie ondersteunen bij ziekte, wat al eeuwen wordt gedaan.Weer een van de vele nieuwe reclame slogan waarmee men wegkomt.
   Ben het helemaal met je eens wat je hebt geschreven.

   (in antwoord op Paulraw)
   • Paulraw

    Zoals de Nobelprijswinnaar Shiller onlangs zei:

    ”Shiller waarschuwde bij zijn lezing voor de groeiende ongelijkheid in de
    wereld. ,,In Nederland is het nog niet zo erg als in de VS, maar dat
    kan het wel worden. Daar zou nu al over nagedacht moeten worden.”
    https://www.welingelichtekringen.nl/economie/231273/nobelprijswinnaar-robert-shiller-bezuinigingen-zijn-fout.html

    Gelukkig is Rutte ter zake deskundig econoom en zijn we bij hem en zijn makelaar-VVD-boys in goede handen.
    Wat wel blijkt uit de zeer zinnige bezuiniging op maagzuurremmers die al weer een paar honderd maagbloedingen heeft opgeleverd en bijbehorende dure ziekenhuisopnames die de gewenste bezuiniging meteen weer teniet doen.

    (in antwoord op marianne martens)
    • marianne martens

     dank,ben het alweer met je eens Het voorbeeld van de maagzuurremmers is een daadkrachtig voorbeeld van onze politieke leider, vooral omdat hij dit alles vanuit het oogpunt van de patient heeft bekeken, genereus en maatschappelijk betrokken met zijn vvd’ers, pvda’ers, cda’ers. d66’ers en de andere leden van deze “verfrissende” en “inspirerende” regering.

     (in antwoord op Paulraw)
 4. Paulraw

  ”Dat Nederlandse werknemers daar niet voor openstaan blijkt wel uit
  recente protesten na het voorstel van Capgemini om de lonen van met name
  oudere werknemers te matigen.”

  Nee, natuurlijk niet .Schrijfster Jeannette Kras ,jong en naïef ,staat natuurlijk ook vooraan om 10% in te leveren van haar inkomen.Per slot van rekening zijn de kosten van levensonderhoud in NL toch 0 euro.
  En we moesten toch sparen voor de oude dag van het kabinet?Blijft nu helemaal geen geld voor over als de werknemer bij 67plus aanspraak maakt op zorg.Dus de staat moet dan weer bijspringen .Penny-wise pound foolish.

 5. Har Davids

  Ik heb nooit begrepen waarom een ouder iemand automatisch meer zou moeten ontvangen. Vooral de overheid is daar sterk in: zit je eenmaal aan jouw max, dan krijgen je ‘persoonlijke’ toeslagen en dergelijke. Geen extra ervaring, maar wel extra geld, en later meer pensioen.

  • Peter

   Ik heb nooit begrepen dat bepaalde beroepen slecht werden betaald en andere beroepen veel te veel.
   Een direkteur die alles door vrijwilligers laat doen. Zo ook donaties opvangen en er dan zelf het meeste van profiteert.

   Waarom je dubbel belasting betaalt. Zowel op loon als op goederen.
   Dat je naar verhouding meer belasting betaalt op een ook nog eens lager loon en daar niks meer van overhoudt na de vaste lasten.
   Iemand die een hoger loon heeft heeft ook hogere lasten en een rianter leven.

   Niet alle ouderen verdienen goed hoor.
   Het hele ‘beloning’-systeem is vals.
   Het heeft niks meer met produceren te maken.
   Tenminste als je geld produceren daar niet onder laat vallen.

   Producenten worden ook vaak uitgebuit.

   Iemand die jong is kan best al veel verdienen.
   Ligt er aan waar je je slag slaat.
   Soms moet je wel een beetje met je ellebogen werken.

   (in antwoord op Har Davids)
 6. catchit64

  Als het op belonen aankomt blijft het lastig. Wat is iemand werkelijk waard?
  De automonteur die al jaren mijn auto onderhoud verkaste van de ene garage naar een andere. Om hem ben ik toen klant geworden bij zijn nieuwe werkgever omdat ik weet dat hij goed werk levert en dat inderdaad is blijven doen.

Reacties niet toegestaan