Steeds meer mensen kunnen hun hypotheek niet betalen

Steeds meer mensen hebben problemen met het betalen van de maandelijkse hypotheeklasten. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse Hypotheekbarometer van het Bureau Krediet Registratie, het BKR. Het afgelopen half jaar zijn er bijna 10.000 probleemgevallen bij gekomen. In totaal zijn er nu meer dan 91.000 mensen die moeite hebben om hun hypotheek te betalen. Je bent een probleem geval als je meer dan vier maanden achterloopt met betalen. Het feitelijke aantal mensen dat maar amper de hypotheek kan opbrengen ligt dus aanzienlijk hoger.   Het aantal probleemgevallen stijgt wel minder snel. ''De procentuele toename over het afgelopen half jaar was 12,1 procent. Het half jaar daarvoor was dat 13,2 procent'', zegt Peter van den Bosch, directeur van het BKR tegen de Nos. Van den Bosch wil nog niet spreken van een trendbreuk, maar hoopt dat de optimistische geluiden uit de markt doorzetten. ''Het zou het begin van een positieve ontwikkeling kunnen zijn.''

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. RhodBerth

  Het is voor deze mensen te hopen dat het herstel na de crisis nu eindelijk doorzet! De signalen zijn goed, maar als je in grote financiële problemen zit dan heb je niks aan signalen, dan heb je gewoon een (beter) inkomen nodig.

  Ik ben benieuwd hoe de zaken er volgend jaar voorstaan.

  • brabantman

   Wellicht ligt het aan mij maar ik begrijp deze problemen niet zo goed. Zijn de hypotheeklasten voor deze mensen ineens zo enorm gestegen? Als je oooit een huis gekocht hebt met een hypotheek voor bv 30 jaar dan weet je toch exact vooraf wat je aan aflossing betalen moet. En eventuele problemen vanwege scheiding? Dat is toch ook van alle tijden. Vragen, vragen…

   (in antwoord op RhodBerth)
   • martijnhoekstra

    Meestal gaat het hier om mensen die in inkomen achteruit zijn gegaan omdat ze hun baan verloren zijn. “Gewoon” kleiner gaan wonen is moeilijk, omdat de waarde van het huis achteruit gegaan is en deze mensen blijven zitten met een restschuld bij verkoop van het huis. Een nieuwe hypotheek voor een kleinere woning wordt moeilijk omdat deze dan hoger uitvalt dan de waarde van de nieuwe woning, wat met de huidige hypotheekregels niet kan. Ook bij huur blijft er een restschuld over waarover rente en aflossing betaald moet worden. Deze aflossingsvrije hypotheken zijn jarenlang gepromoot, want “je bent dief van je eigen portemonnaie als je het niet doet” i.v.m. de hypotheekrenteaftrek. Extra zuur dus. De waarheid is dat deze mensen voor het risico dat ze gelopen hebben door niet af te betalen ruimer geleefd hebben, met een groter huis en meer aftrek. Dat ze dit niet beseft hebben is begrijpelijk, maar het directe resultaat van hun eigen handelen voor eigen gewin, en uiteindelijk krokodillentranen.

    (in antwoord op brabantman)
  • snorkel

   Ga er maar gerust van uit dat de huizenmarkt helemaal niet hersteld. Het opgeklopte “vertrouwen” en de “lichtpuntjes” van de afgelopen maanden zijn kunstmatig. Partijen als de NVM en VEH vergelijken met een jaar geleden. De zomermaanden waren toen EXTREEM slecht, dus vandaar dat de zomermaanden dit jaar er iets positiever uitspringen. Maar met de cijfers die het kadaster deze week heeft gepubliceerd is dit ook alweer doorbroken. Vanaf nu gaat de daling weer inzetten. Vanaf begin 2014 worden de leenregels ook aangescherpt, dus kunnen kopers minder lenen. Dat gaat of de prijzen weer drukken of de volumes weer drukken. Of beide. Als je REALISTISCH (en zonder optimistische illusies) naar de huizenmarkt kijkt dan is de bubble nog lang niet leeg.

   (in antwoord op RhodBerth)
 2. Berry Jansen

  iets meer nuance
  91.000 op 4 miljoen hypotheken ….

  • Bart_van_Oerle

   nog iets meer nuance
   Die 4 miljoen is het aantal koophuizen, dat is niet gelijk aan het aantal hypotheken.
   Daarnaast zijn het hoogstwaarschijnlijk niet diegenen die bijna hun hypotheek afbetaald hebben die in de betalingsproblemen komen, maar juist diegenen die net een hypotheek hebben afgesloten (eerste 5-10 jaar).
   Dat wil zeggen dat er een risico is dat er een groter dan evenredig deel van de totale hypotheekschuld door wanbetaling niet terugbetaald gaat worden.

   Om de omvang van het probleem te kunnen zien, moet je dus niet kijken naar het aantal hypotheken met betalingsachterstand, maar naar het totale bedrag van uitstaande schuld van de hypotheken met betalingsachterstand. Dat ligt zoals ik al zei, waarschijnlijk veel hoger.

   (in antwoord op Berry Jansen)
 3. Berry Jansen

  Goed dan stellen we voor het gemak dat vd 4 miljoen koophuizen de helft een hypotheek heeft
  Dus 2 miljoen hypotheken
  dan heeft 5% dus op de een of andere manier een betaal probleem
  Dus 95% niet
  Dan kan je beter de kop ” bijna niemand heeft betaal probleem op kleine groep na” gebruiken
  Maar ja dan scoor je als journalist niet

  • martijnhoekstra

   Nouja, wat je “bijna niemand” of “een hele kleine groep” noemt. Dat hangt denk ik af van hoe erg je het vindt. Preciese getallen en percentages noemen zonder daarbij te zeggen of dat veel of weinig is kan je moeilijk tendentieus noemen.

   (in antwoord op Berry Jansen)
  • snorkel

   FYI ±90% van de huizenbeziters heeft een (of meerdere) hypitheken. Er zijn veel verschillende cijfers over uit verschillende bronnen, maar ±90% is een vrij goed compromis

   (in antwoord op Berry Jansen)

Reacties niet toegestaan