"Bereid u voor op wereldwijde economische ramp"

De Franse bank Société Générale waarschuwt zijn klanten dat ze rekening moeten houden met een 'wereldwijde economische ineenstorting'. In een rapport onder de titel Worst-case debt scenario stelt de bank dat de reddingsoperaties van afgelopen jaar er alleen voor hebben gezorgd dat financiële risico's zijn overgeheveld van particulieren naar de overheid.
De schuldenlast van de meeste rijke landen is nog steeds veel te hoog. De totale schuldenlast in de VS - publiek en privaat - is opgelopen tot 350 procent van het Bruto Binnenlands Product.
In het somberste scenario verliest de dollar verder aan waarde en gaan de aandelenkoers fors naar beneden tot wellicht onder het dieptepunt van maart dit jaar. De overheden kunnen in zo'n geval weinig meer doen, omdat ze hun kruit al hebben verschoten bij de stimuleringsmaatregelen van dit jaar.
De vergrijzing zal het lastig maken om de schuldenlast te verlichten door middel van snelle economische groei. Daardoor komen regeringen in de verleiding om inflatie te accepteren, waardoor de druk van de schulden ook afneemt. In dat geval is volgens The Daily Telegraph te voorzien dat de waarde van goud zal stijgen, stijgen en stijgen.

Bron(nen):   The Daily Telegraph