Goldman gehekeld door eigen aandeelhouders

Enkele grote aandeelhouders van Goldman Sachs hebben bij de zakenbank aangedrongen op verlaging van de bonussen voor het management. De aandeelhouders menen dat ze zelf recht hebben op een grote deel van de winst, zo meldt The Wall Street Journal.
Tot nu toe hebben investeerders zich nauwelijks geroerd in het debat over de bonuscultuur. Goldman Sachs koerst dit jaar aan op uitbetalingen van de hoogste bonussen uit de geschiedenis van het bedrijf.
De frustratie bij beleggers wordt gevoed door het vooruitzicht dat zij niet evenredig profiteren van het winstherstel bij Goldman Sachs. Terwijl de bonussen recordhoogtes gaan bereiken, rekenen analisten op een daling van de winst per aandeel met 22 procent (vergeleken met 2007).
Goldman Sachs heeft dit jaar al 17 miljard dollar apart gezet voor de bonussen. Dat bedrag zal naar verwachting oplopen tot meer dan 20 miljard. Het commentaar van een blogger: "Haha, die domme beleggers. Die dachten zeker dat de piraten de buit gaan delen."
De Amerikaanse zakenbank is recentelijk uitgegroeid tot een symbool van zelfverrijking door bankiers. De topman van Goldman Sachs zei eerder deze maand in een interview met The Sunday Times dat de kritiek op zijn bank onterecht is. Zijn bedrijf doet 'het werk van God' door te zorgen voor economische groei en welvaart.

Bron(nen):   The Wall Street Journal