"Hoge werkloosheid jaagt beurskoersen omhoog"

Weer een commentator die waarschuwt dat de beurskoersen niet zo omhoog kunnen blijven gaan: presentator Charlie Gasparino van CNBC stelt in een beschouwing op The Daily Beast dat de beurskoersen omhoog gejaagd worden door de hoge werkloosheid, en dat kan niet goed blijven gaan.
"Het is waar – Wall Street is gek op hoge werkloosheid," schrijft Gasparino. "Hoe ik dat weet? Als ik met de CEO’s en andere bestuurders van onze grote banken spreek, vertellen ze me dat de markten zich nooit hadden kunnen herstellen zonder de werkloosheid van bijna 10,5 procent."
De logica is dat regeringen zich door de hoge werkloosheid gedwongen zien de rente extreem laag te houden. Het probleem is dat het goedkope geld nauwelijks geïnvesteerd wordt in economische activiteiten en vooral zijn weg vindt naar de beurs, om daar de koersen omhoog te jagen. Dat gaat goed tot het moment dat de Amerikaanse centrale bank de rente gaat verhogen, bijvoorbeeld om de dollar te steunen, en op dat moment zullen beleggers massaal aan het verkopen slaan.
De slimme mensen die ik ken, schrijft Gasparino, denken dat "veel van de koersstijging is toe te schrijven aan het kudde-denken van beleggers, die waarschuwingssignalen negeren en zich niet bewust zijn van de werkelijke reden van de koersstijgingen – dat het wezenskenmerk is van een zeepbel."
Meer doemdenken onder de tweede en derde link.

Bron(nen):   The Daily Beast  Welingelichte Kringen  Welingelichte Kringen