‘De koopwoningmarkt herstelt zich’

De koopwoningmarkt herstelt zich. De komende maanden worden meer woningen verkocht en meer nieuwe hypotheken afgesloten. Vanaf volgend jaar zullen ook de huizenprijzen weer voorzichtig stijgen. Dat concludeert het onderzoeksinstituut OTB van de TU Delft in de vanmiddag verschenen Monitor Koopwoningmarkt, waar NRC over schrijft. Het OTB verzamelde en analyseerde “vrijwel alle gegevens die er over de Nederlandse woningmarkt bestaan”, zegt hoogleraar volkshuisvesting Peter Boelhouwer van het OTB. Boelhouwer: “We zitten nu op de bodem, dat zie je aan alle cijfers. De woningmarkt normaliseert zich.”  Het vertrouwen in de koopwoningmarkt gaat al negen maanden op rij omhoog. Het aantal nieuwe hypotheken en transacties stijgen voor het tweede opvolgende kwartaal. De komende maanden zal het aantal huizenverkopen “een licht stijgende tendens” laten zien, verwacht het OTB. 

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Cornelis Berend

  Self fulfilling prophecy heet dat. Rabobank is daar ook goed in, zoek maar eens op ‘rabobank’ in de archieven.

  • Bart_van_Oerle

   Of deze prophey self fulfilling is, is voorlopig nog wishful thinking. En inderdaad de Rabobank kan er wat van.

   Boelhouwer overigens ook, kan ook op googlen en dan vind je talloze filmpjes waarin hij het einde van de huizencrisis voorspelt.

   Ach, wat er ook met de huizenmarkt gebeurt, de tijden van kopen, doorverkopen en een extra hypotheek voor een mooie keuken zijn definitief voorbij. Als je koopt, koop je voor het leven (of minstens 10-20 jaar), anders maak je dik verlies. http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/22-10-2013/huizentreintje-is-spoorloos/

   (in antwoord op Cornelis Berend)
  • RhodBerth

   Al zou je de prophecy niet doen, dan nog zou die fulfilled worden. Wellicht iets later, maar de economie fluctueert. Uiteraard komt er een moment dat de bodem is bereikt. En aangezien het internet vol zit met zwartgalkijkers die denken/hopen(?) dat we helemaal door de grond gaan en allemaal dood en failliet gaan en omkomen van de honger, is het wel goed dat daar wat tegenwicht aangeboden wordt. Hoop zaaien tegenover het Angst zaaien.

   Overigens is er inderdaad 3 jaar positief gepraat vanuit wishful thinking. Nu is het al een jaar zo dat de daadwerkelijke cijfers ook omhoog gaan.

   Gewoon wat simpele voorbeelden:
   – ik heb als zzp’er 80% zekerheid voor werk tot december 2014
   – dus plaatsen wij nu eindelijk die nieuwe badkamer (nu bezig)
   – die mannen die nu die badkamer aan’t plaatsen zijn zeggen dat er meer aanvragen zijn en hun agenda sinds januari steeds meer volloopt
   – mijn broer heeft een baan

   Statistisch gezien stelt het bovenstaande niks voor. Wat in mijn omgeving goed gaat kan bij iemand anders helemaal andersom zijn. Maar kennelijk gaat het toch bij meer mensen zo. Zelfs op nu.nl, de negatieve zwartput van Nederland, komen nu bijna meer plusjes dan minnetjes bij positieve verhalen.

   We klimmen uit het dal.
   Eindelijk.
   Why so angry about that?

   (in antwoord op Cornelis Berend)
 2. utsjaermets

  OTB site :

  Onze belangrijkste opdrachtgevers zijn overheden, woningcorporaties, projectontwikkelaars, consumentenorganisaties, brancheorganisaties, financiers en beleggers, vastgoedbeheerders en bouwbedrijven, GIS-ontwikkelaars en -leveranciers.

  Ligt daar de clue/kloe ?
  Waarom zou zo’n onderzoeksinstituut willen roepen dat ‘we nu op een bodem zitten’ ? Wie heeft daar baat bij ? Dat het nu een bodem is, kun je pas met zekerheid roepen als je de toekomst kent…Graag zou ik de motivatie voor hun stelling zien. Feitelijke argumenten waaruit we kunnen afleiden wat de toekomst ZAL zijn. Ben benieuwd…

  • Divert

   “Het vertrouwen in de koopwoningmarkt gaat al negen maanden op rij omhoog. Het aantal nieuwe hypotheken en transacties stijgen voor het tweede opvolgende kwartaal.”
   Ik zie hier al drie keiharde argumenten. Daar zou je uit af kunnen leiden dat de bodem is bereikt.

   (in antwoord op utsjaermets)
   • utsjaermets

    Hmm, dat vind ik geen argument, al snap ik wel het gevoelsmatige aspect.
    Echter, als het de 2 volgende kwartalen weer gedaald blijkt te zijn, kunnen we dan over 2 kwartalen nog steeds beweren dat Q3-2013 de bodem was ?
    Waar het om gaat is dat niemand de toekomst kan voorspellen en dat je alleen achteraf kunt vaststellen of je nu op top/bodem/whatever zzat.

    (in antwoord op Divert)

Reacties niet toegestaan