Stel het niet uit: Pluk de dag!

De mens is zwak. Maar wetenschappers hebben nu eindelijk een menselijke tekort ontdekt waarvan het een genot is om die te mogen corrigeren, namelijk onze neiging om het genieten uit te stellen. Dat is meteen een gratis advies voor degenen die nog een goed voornemen voor het nieuwe jaar zochten.
Het uitstellen van plezier is een wijdverbreide vorm van treuzelen, zo constateert The New York Times en de krant ging te rade bij twee gedragseconomen die zich op het fenomeen hebben gestort. Hun verklaring: we stellen plezierige gebeurtenissen - het gebruiken van de airmiles - uit omdat we verwachten dat we in de toekomst meer tijd zullen hebben om werkelijk te genieten of omdat we hopen dat zich nog een beter aanbod voordoet. Met als gevolg dat we volop kansen laten liggen.
Wat te doen? Het belangrijkste advies is accepteren dat u iets leuks gaat doen met de cadeaubonnen of de kerstgratificatie, ook al loopt u het risico dat u daardoor een nog leuker evenement mist.
The New York Times sluit af met een mooie anekdote over een man die zich afvraagt wanneer nu eindelijk de juist gelegenheid zich zal aandienen om die heerlijke Bordeaux uit het topjaar 1961 te ontkurken. Een vriend heeft de oplossing: "Die gelegenheid is de dag dat je viert dat je de Bordeaux ontkurkt."

Bron(nen):   The New York Times