Wall Street heeft nog niets geleerd

Weer een goede column in The New York Times. Frank Rich vraagt zich af of we niet veel banger moeten zijn voor een herhaling van ‘9/15’ (de ondergang van zakenbank Lehman Brothers op 15 september 2008) dan voor een herhaling van ‘9/11.’

Volgens Rich is de kans dat Wall Street weer in de fout zal gaan en ons zal opschepen met een nieuwe megacrisis veel groter dan de kans dat terroristen opnieuw een spectaculaire aanslag zullen plegen.

Deze week beginnen in het Amerikaanse Congres de hoorzittingen van de Financial Crisis Inquiry Commission, een uit vertegenwoordigers van Democraten en Republikeinen bestaande commissie die moet uitzoeken wat precies de oorzaak is geweest van de kredietcrisis.

Rich wijst erop dat een van de grootste Amerikaanse banken, Citigroup, nog niets heeft geleerd en vrolijk lijkt te willen doorgaan met haar perfide praktijken.

Ook de gang van zaken rond de reddingsoperatie voor de Amerikaanse verzekeraar AIG moet volgens hem worden onderzocht. AIG sluisde in het geheim miljarden dollars door naar zijn handelspartners, waaronder zakenbank Goldman Sachs.

Een van de eerste getuigen die de Congres-commissie heeft opgeroepen is Lloyd Blankfein, topman van Goldman Sachs. Als hij en andere hoofdrolspelers door de commissie niet hard genoeg worden aangepakt, blijft de tijdbom die Wall Street heet volgens Rich gewoon doortikken.

Bron(nen):   The New York Times