Kenners geloven niet meer in herstel Griekenland

De Euro is gisteren snel in waarde gedaald, nu de markt alle vertrouwen in Athene verliest.  Woensdag is de rente op Griekse staatsobligaties zeer sterk gestegen. Ook andere eurolanden, zoals Spanje, Portugal en Italië komen onder vuur te liggen. Inmiddels is men het er in Brussel niet over eens hoe Athene eventueel geholpen moet worden.
Het gevolg is dat de euro woensdag is gedaald tot het laagste niveau ten opzichte van de dollar sinds augustus vorig jaar. Er gingen woensdagavond, 1,4103 dollar in een euro, vergeleken met 1,4288 op dinsdag, en 1,50 drie maanden geleden.
De absolute waarde van de euro is niet het probleem, de munst heeft wel lager gestaan, waar het om gaat is de reden van de ingezette glijvlucht. Die reden is dat er twijfel bestaat of het fundament van de Euro wel klopt.
Op de valutamarkt vreest men dat de spanningen in de eurozone zich niet tot Griekenland zullen beperken.Op de markten bestaat nog steeds een grote aarzeling over de bereidheid en ook de politieke kracht van de regering in Athene om de begrotingstekorten terug te dringen. Het deed de tweejaarsrente op staatsobligaties woensdag 64 basispunten stijgen tot 4,31 procent. Dat is een ongekende stijging op een dag. In de loop van de middag werd zelfs even een plus van 89 basispunten genoteerd.
       Vergeleken met de Duitse rente van 1,13 procent is de Griekse regering inmiddels bijna vier keer keer zo duur uit als er voor twee jaar geld uit de markt wordt genomen.  Dat raakt Athene hard omdat haast alle nieuwe staatsleningen een korte looptijd hebben. Daardoor moet de Griekse regering voortdurend een nieuw beroep doen op de kapitaalmarkt. Als de markt zich nog verder tegen Athene keert, kan er acute geldnood ontstaan.

Bron tevens: Het Financieele Dagblad (niet online)
   

      

Bron(nen):   The Wall Street Journal  Die Welt