Sarko: ‘Globalisering vloog uit de bocht’

In het Zwitserse Davos tijdens het World Economic Forum kwam Nicolas Sarkozy met een gepassioneerde oproep om het mondiale financiele systeem te onderwerpen aan regulering. 
"Dit is niet zomaar een wereldwijde crisis," zo zei de Franse president, " we kunnen het kapitalisme alleen maar redden door het opnieuw uit te vinden en door er een morele dimensie aan toe te voegen."
De oproep werd dankbaar aanvaard door degenen die hopen dat nu ook de grote Europese banken aan de beurt zijn om zich te onderwerpen aan een nieuwe reeks regels voor de financiele sector.
Sarkozy liet niet na zijn steun te betuigen aan de recente plannen van president Obama voor de Amerikaanse banken, en meende dat de G-20 de uitgelezen plek is om tot verdere regulering te komen. 
Vanaf het begin van de bankencrisis heeft Sarkozy kritsche geluiden laten horen over de financiele wereld en hij was van de wereldleiders zowat de eerste die riep om regulering. In de praktijk heeft hij volgens The Wall Street Journal echter niet veel laten zien. 
Zo toonde hij grote aarzelingen om de bonussen van Franse bankiers te snoeien. Wetsvoorstellen hieromtrent van Franse socialisten konden niet rekenen op steun van Sarkozy's regeringspartij. Motief: zoiets ondermijnt de Franse concurrentiepositie.

Bron(nen):   The Wall Street Journal