Beurzen nemen gas terug door coronazorgen

De Amsterdamse aandelenbeurs nam maandag wat gas terug na de sterke eerste week van het nieuwe jaar. Ook de andere Europese beurzen lieten minnen zien. De aandacht van beleggers ging vooral uit naar de ontwikkelingen rond het coronavirus en de lockdowns in veel Europese landen. Ook begint deze week het cijferseizoen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent lager op 644,53 punten. De MidKap daalde 0,7 procent tot 965,66 punten. De beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 0,8 procent. De Euronext-markten in Amsterdam, Brussel en Parijs kampten voor de opening met een technische storing in de handel van zogenoemde future-contracten.

Koploper in de AEX was techinvesteerder Prosus met een winst van 1,7 procent. Verfconcern AkzoNobel volgde met een plus van 1,5 procent. Grootste daler was biotechnoloog Galapagos met een verlies van 1,8 procent.

Just Eat Takeaway

Just Eat Takeaway won 0,4 procent. Het maaltijdbestelbedrijf profiteert van de coronacrisis omdat veel mensen eten thuis laten bezorgen aangezien restaurants al lange tijd gesloten zijn en de lockdown in Nederland naar verwachting met drie weken wordt verlengd. Het aandeel klom vrijdag al 3,5 procent.

Bij de middelgrote bedrijven verloor fitnessketen Basic-Fit 1,9 procent door het vooruitzicht van een langere lockdown. Heijmans zakte 2,6 procent. De bouwer ziet financieel directeur Hans Janssen per 15 april vertrekken naar zuivelbedrijf FrieslandCampina. Bestuursvoorzitter Karl Guha van vermogensbeheerder Van Lanschot Kempen (plus 0,5 procent) legt aan het einde van het jaar zijn functie neer.

Tele2

Tele2 klom dik 1 procent in Stockholm. De Zweedse telecomaanbieder heeft het Finse netwerkbedrijf Nokia (min 1,1 procent) uitgekozen voor de uitrol van het 5G-netwerk. De Zweedse overheid sloot in oktober de Chinese bedrijven Huawei en ZTE uit van de uitrol van 5G in het land vanwege veiligheidsrisico's.

In Parijs won Airbus 1,3 procent. De Europese vliegtuigbouwer heeft in 2020 veel minder nieuwe orders binnengesleept vanwege de malaise in de luchtvaartsector door de pandemie. Het aantal bestellingen kelderde met 65 procent. Ook werden veel orders geschrapt door luchtmaatschappijen.

De euro was 1,2191 dollar waard, tegenover 1,2256 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 51,93 dollar. Brentolie kostte 1 procent minder op 55,46 dollar per vat.