OESO: economie blijft krimpen

De Nederlandse economie blijft zwak en zal ook volgend jaar nog licht krimpen. Dat voorspelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in haar dinsdag gepubliceerde Economic Outlook.

Volgens de OESO bereikt de Nederlandse economie pas in de tweede helft van volgend jaar het dieptepunt en treedt het herstel in 2015 in. Voor volgend jaar verwacht de denktank een krimp van 0,1 procent, na een min van 1,1 procent dit jaar. Voor 2015 wordt voorlopig gerekend op een groei met 0,9 procent. De werkloosheid blijft daarbij stijgen en zal pas in 2015 stabiliseren op ruim 8 procent van de beroepsbevolking. De werkloosheid zou daarmee in 4 jaar bijna zijn verdubbeld.

De risico's voor de Nederlandse economie blijven volgens de organisatie groot. Zo kan een verdere daling van de huizenprijzen de consumptie verder onder druk zetten en kunnen banken verder in de problemen komen als de uitslagen van het bankenonderzoek van de ECB tegenvallen. Aan de andere kant zou de ontwikkeling van de internationale handel beter kunnen zijn dan nu wordt verwacht.