Enge grafiek of toeval? Komt de Great Depression of niet?

Op economische sites op het internet circuleert de laatste dagen deze grafiek. Op die grafiek is het koersverloop van de New Yorkse effectenbeurs van de laatste maanden gelegd over het koersverloop van de aanloop naar de crash van 1929. De twee grafieken lijken spekend op elkaar. Behalve dat de ene omhoog loopt en de andere aan het eind naar beneden gaat. Het is een prikkelende grafiek, die tot nadenken stemt over de vanzelfsprekendheid waarmee de koersen blijven stijgen. Maar is het en voorspellende grafiek? We zullen zien screen shot 2013-11-22 at 5.43.20 am

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Anton van Haasteren

  Ik denk dat er een katalysator moet zijn voordat er nu weer zo iets gaat gebeuren.
  Een militaire confrontatie met Iran of zo iets. Reken maar dat dan de rapen gaar zijn, denk alleen al aan onze energie voorziening.

 2. catchit64

  Wanneer is het afgelopen met het doemdenken en het publiceren van negatieve gedachten door alle media?
  Het bericht in de media dat we uit de recessie zijn (al is het uiterst minimaal) geeft heel veel mensen een positieve boost.

  Kennelijk worden nieuwsmensen opgewonden van negatief nieuws.
  Zoek de positieve parels uit en leg die onder een vergrootglas in plaats van het eeuwig en altijd achter leeghoofdige economen aan te sjokken met doem scenario’s zonder dat ze met échte oplossingen komen.

  Ik vrees dat het internet en andere media debet is aan de lengte van de crisis en de beleving van ellende. Vroeger hoorde en merkte je wel dat het minder ging maar je werd niet iedere seconde van de dag met de feiten geconfronteerd en dat doet de mens geen goed.
  Een compliment doet veel. Een positief bericht is goed voor ons allemaal.

  • Anton van Haasteren

   Het leven wordt interessanter als je jezelf realiseert dat niets blijvend is. Je kunt een gegeven status quo nooit onbeperkt handhaven.

   (in antwoord op catchit64)
  • Krishna Ramrattansing

   We horen met de regelmaat van de klok dat de huizenmarkt aantrekt en laatst dat DNB het gevoel heeft dat het beter zal gaan. Maar de faillissementen in het straatbeeld en mensen in je (in)directe omgeving wier baan op de tocht staat vertellen toch een ander verhaal. Een artikel als deze geeft tegengewicht aan een oproep van de premier om het CBS te verslaan door een nieuwe auto te kopen. Straks ga je nog zeggen dat (duur van de) de depressie in de jaren 1980 ook door de media kwam.

   (in antwoord op catchit64)
  • kletsmajoor

   Waarom maak je je zo druk over negatieve verwachtingen? (En wanneer is het negatief? Dat hang van je belangen af.) Niemand kan in de toekomst kijken bij chaotische processen zoals de economie. Ook de doemdenkers niet. Dus je kan ze gerust negeren als je wilt. Pas achteraf kunnen we constateren welke verwachtingen zijn uitgekomen. Maar dan is het waarschijnlijk toeval geweest.

   (in antwoord op catchit64)
  • Kopje thee

   Wel.nl, met name 3huis, verzamelt als jaren doemnieuws. Als ik hem moet geloven slepen we ons zo langzamerhand als een kudde leprozen door de post-apocalyptische woesternij. (En-het-einde-is-nog-niet-in-zicht) En ja, ik deel je vrees. Het wordt aangezwengeld, nagepraat en verdubbeld door het net. Neem de Telegraaf, Daily Mail of Nujij: daar ontsteekt men door het leukste nieuws in grimmige verontwaardiging. Je zou er subiet van aan de drank gaan.

   (in antwoord op catchit64)
 3. Oh_Oh_SarCastro

  Zoals men altijd roept. Behaalde resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

 4. Thijs

  Een dipje naar 2.5 jaar geleden. Daar lachen we toch om, nu we zoveel crisiservaring hebben opgebouwd met zn allen?

 5. Bart_van_Oerle

  Sinds 2000 lijkt die Dow Jones vooral een soort zaagtandlijn te volgen, crash 2000, flink omhoog, crash 2008 en weer flink omhoog. Het lijkt er dus inderdaad op dat we weer naar een volgende crash gaan…

  Vraag me wel af hoe deze gekte tot stand komt, de koers/winst verhouding is in ieder geval enorm uit het lood geslagen. Voor mij is ‘t geen instapmoment in ieder geval, tenzij je van een gokje houdt en gelooft dat er na jouw nog een grotere sukkel komt aan wie je je aandelen met winst kan verkopen.

 6. RhodBerth

  lol, grafiekjes gaan vergelijken…
  Want er natuurlijk in 100 jaar geen lijntje te vinden op de stock exchange waar precies het tegenovergestelde gebeurde….

 7. Zonnestraaltje

  niets veranderd in 86 jaar?

Reacties niet toegestaan