AEX op weg naar 400 punten

De AEX-index van de Amsterdamse beurs wist maandag de klim richting de 400 punten voort te zetten. Koerswinsten in Azië en de nieuwe recordstanden op Wall Street hielpen ook de andere Europese graadmeters verder vooruit. Het akkoord tussen de wereldmachten en Iran over het kernprogramma van het land zorgde voor opluchting onder beleggers.

,,We zijn op weg naar de 400 punten. Als Shell vandaag had meegedaan waren we nog wat dichterbij geweest, maar de deal met Iran drukt de olieprijs. De 400-puntengrens stelt op zichzelf niet veel voor, maar het is een mooi rond getal en het heeft een psychologische aantrekkingskracht. De ondertoon blijft goed voor de beurzen. Economisch gezien gaat het wat beter. De inflatie is laag en de goedkopere olie helpt een handje'', aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,6 procent hoger op 398,20 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 613,18 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen 0,3 tot 0,8 procent.

De olieprijs daalde in reactie op het akkoord over het kernprogramma van Iran. De verwachting is dat de deal het internationale aanbod van olie op korte termijn licht kan verhogen. De prijs van een vat Brentolie zakte op de termijnmarkt met bijna 2 procent tot 108,93 dollar. De prijs van Amerikaanse olie ging 1,5 procent omlaag tot 93,43 dollar per vat. De olieprijs liep de afgelopen weken juist op, doordat de kansen op een deal met Iran leken te zijn geslonken.

In de AEX profiteerde Air France-KLM van de goedkopere olie. De luchtvaartcombinatie klom 1,8 procent. Levensmiddelenconcern Unilever kreeg er ook bijna 2 procent bij na een adviesverhoging door Exane. Olieconcern Shell had juist te lijden onder de lagere olieprijs en stond met een min van 0,4 procent onderaan de AEX.

Fugro won 0,5 procent. De bodemonderzoeker maakte bekend het Australische energieconsultancybedrijf Advanced Geomechanics over te nemen. Een overnameprijs werd niet vermeld.

Peugeot klom bijna 4 procent in Parijs. De Franse automaker is op zoek naar een bestuurder die op den duur topman Philippe Varin kan opvolgen. Vooralsnog wil de op een na grootste autofabrikant van Europa iemand aantrekken als een ,,trouwe luitenant'' voor de 61-jarige Varin. Dat zou de topman de tijd geven om zijn eventuele pensionering te plannen.

De euro was 1,3510 dollar waard. Bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag stond de eenheidsmunt op 1,3543 dollar.