‘Is niks. Is een neger’

Meestal vermoedt een gekleurde sollicitant slechts dat zijn/haar huidskleur zorgde voor een afwijzing. Maar Jeffrey Koorndijk weet het zeker. Hij wilde stage lopen bij een een electronicabedrijf in Arnhem. De medewerker die moest selecteren vond hem ongeschikt omdat hij 'een neger' is. Maar die medewerker stuurde het mailtje over de afwijzing niet door naar zijn baas, maar per abuis  naar sollicitant Jeffrey Koorndijk, die de mail online plaatste. "Heb nog even gekeken, is niks. Ten eerste een donker gekleurde (een neger). En op zijn cv weinig tot geen ervaring met computers", mailt een medewerker van het electronicabedrijf aan zijn baas. De mail werd vervolgens gepupliceerd op Facebook en Twitter, waar een rel is ontstaan. Veel mensen spreken schande van de discriminatie. Koorndijk heeft inmiddels aangifte gedaan.

56 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Robin

  Oei wat foute opmerking. Dat gaat ze een hoop geld kosten hoop ik.

  • Har Davids

   Willen die ‘werkschuwe buitenlanders’ een keer aan de slag en dan dit! Dus voor sommige mensen is het hebben van een kleurtje al reden om gediskwalificeerd te worden voor werk. De naam van het bedrijf had best wel genoemd mogen worden, overigens. Altijd interessant hoe gereageerd wordt als dit soort zaken de openbaarheid halen.

   (in antwoord op Robin)
 2. januki1976

  Waarom is het geanonimiseerd eigenlijk? Waarom staat overal “een elektronicabedrijf” en niet gewoon hoe die gasten heten? Naming en shaming! blijkbaar is het in dit bedrijf beleid om geen ‘negers’ aan te nemen want het staat er zo vanzelfsprekend. Mag gekleurd nederland mss weten waar ze niet hoeven te sollliciteren en wij allemaal waar we niks hoeven aanschaffen?

 3. Mo Meta

  Voor de sceptici, een ‘mooi’ concreet voorbeeld van discriminatie op de arbeidsmarkt. Dit is dagelijkse kost en zorgt voor ongelijkheid. Het is geen excuus voor allochtonen om achterover te zitten natuurlijk, je moet harder vechten voor kansen op de arbeidsmarkt. Maar ik begrijp dat sommige mensen er moedeloos van worden en verkeerde beslissingen nemen.

  • Sherill Lisse

   wie zegt dat allochtonen achterover zitten? Van die hele nare speculaties die ook een vorm van racisme zijn.
   Waarom moeten allochtonen harder vechten en meer energie gebruiken om gelijke kansen te hebben…??
   wat een zwakte bod jouw opmerking.

   (in antwoord op Mo Meta)
   • Mo Meta

    Ik zeg niet dat allochtonen achterover zitten. Ik zeg dat het feit dat wij allochtonen gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt geen excuus moet zijn om dan maar niet meer te participeren in de maatschappij. En dat is in ons eigen belang, ons afzijdig houden maakt dat we verliezen.

    We moeten harder vechten en meer energie gebruiken omdat dit nu eenmaal de werkelijkheid is. We leven niet in Disneyworld, maar in een keiharde wereld waar discriminatie en racisme voorkomen en ons laat starten met een achterstand. Die kun je alleen (deels) inhalen door harder te werken.

    (in antwoord op Sherill Lisse)
    • Sherill Lisse

     Het zou NIET zo moeten zijn dat sommige mensen (allochtonen) zich meer moeten inspannen om hetzelfde in de maatschappij te bereiken.
     Al die energie geeft meer stress en zoals je weet is stress dodelijk.
     Dus ja… het feit ligt er uiteraard, dat wij, als allochtonen ons meer moeten inspannen, maar dat is natuurlijk van de gekke.

     (in antwoord op Mo Meta)
     • Heldoppantoffels

      Geheel met je eens, maar ik twijfel nog aan de omvang van het probleem.

      Volgens mij lees ik in het bericht van Mo ook dat het innemen van een slachtofferrol in ieder geval niet zal helpen.

      Al met al vind ik het allemaal enorm (zinnig) gezeik, het zou niet nodig moeten zijn namelijk… we zullen samen de maatschappij tot een succes maken of samen falen.

      (in antwoord op Sherill Lisse)
     • Sherill Lisse

      Een slachtofferrol innemen is natuurlijk geen optie.
      Inderdaad: samen… er is echter nog een hele lange weg te gaan…

      (in antwoord op Heldoppantoffels)
     • Mo Meta

      Volgens mij zijn we het volledig eens 🙂

      (in antwoord op Sherill Lisse)
     • Sherill Lisse

      indeedie! 😉

      (in antwoord op Mo Meta)
   • Karel Kritisch

    Begrijpend lezen was niet uw sterkste kant me dunkt.

    (in antwoord op Sherill Lisse)
  • Heldoppantoffels

   Het is schandalig, maar dagelijkse praktijk?

   (in antwoord op Mo Meta)
 4. Do Ap

  Idd naam Bedrijf vermelden! Schande.

 5. Sherlon Gerard

  Electronicabedrijf ‘Mike de Wilde Electronics’ uit Arnhem

 6. Melkfijn

  Foei foei foei! Wat een schande en wat schandalig dat jullie de naam van de bedrijfsleider en diens bedrijfsnaam niet vermelden hetgeen censuur is. Wat gaan jullie daaraan doen? Jullie hebben een incompleet bericht geplaatst, je kunt gerust zeggen dat het bericht zoals jullie dat geplaatst hebben, berust op een leugen

  • Corrie

   Ik ben een tegenstander van het vermelden van gegevens zolang als het niet vaststaat of het verhaal wel klopt. Er gaan teveel berichten rond welke niet kloppen en een enorme schade kunnen berokkenen aan partijen.

   (in antwoord op Melkfijn)
   • Henk

    @Corrie…wat een onzin! Het is toch zeer duidelijk dat deze email is geschreven door de persoon die eronder staat. Naam en toenaam vermelden. Racisme moet worden uitgebannen.

    (in antwoord op Corrie)
 7. Melkfijn

  Wat een zwakkelingen

 8. anoniem

  Gelukkig heeft hij nu bewijs en kan nu stappen onder nemen. Hoeveel mensen worden er dagelijks gediscrimineerd op leeftijd, huidskleur enz. De werkgevers hebben op dit moment de macht. Daarnaast doet het UWV en regering toch veel te weinig aan deze situatie. Degene die op dit moment een baan heeft moet zijn/haar handen dicht knijpen.

  • Corrie

   Als ik wil voel ik mijzelf zeer regelmatig gediscrimineerd, maar toch doet het mij niets.

   Vrije meningsuiting en vrijheid van spraak belangrijker. Ik vind dat de alternatieve pers in Nederland zowel van links als rechts mondiger mogen worden, zodat wij in staat zijn om het goed, kwaad of meningen beter te kunnen beoordelen.

   (in antwoord op anoniem)
  • Corrie

   Als ik wil voel ik mijzelf zeer regelmatig gediscrimineerd, maar toch doet het mij niets.

   Vrije meningsuiting en vrijheid van spraak belangrijker. Ik vind dat de alternatieve pers in Nederland zowel van links als rechts mondiger mogen worden, zodat wij in staat zijn om het goed, kwaad of meningen beter te kunnen beoordelen.

   (in antwoord op anoniem)
 9. RhodBerth

  De medewerker is een racist, dat wil niet zeggen dat het bedrijf racistisch is.
  De medewerker stuurde het naar z’n meerdere. Kennelijk moest die meerdere het besluit nog nemen.

  Maar wat ontzettend triest, dat wel.

  • Cornelis Berend

   Hmm toch zegt het wel iets als een HR medewerker zo’n mail verstuurdt. Hij heeft een positie verworven op de afdeling “Hire&Fire”, waarvoor je enige training hebt gehad en weet wat het beleid van het bedrijf is…. Het is dus niet een op zichzelf staand geval.

   “ten eerste” nog wel!

   (in antwoord op RhodBerth)
   • RhodBerth

    Lijkt mij een prima reden voor op staande voet.

    (in antwoord op Cornelis Berend)
   • Kopje thee

    Ja, precies. Het mailtje is erg vertrouwelijk geformuleerd, het is duidelijk dat de mensen binnen dit bedrijf zo met elkaar communiceren – anders flik je dat niet. Echt wanstaltig, dit bedrijf gaat terecht op de fles, (hoop ik).

    (in antwoord op Cornelis Berend)
 10. YAYA

  MIKE DE WILDE ELECTRONICS BV
  EN HET MAILTJE IS GESTUURD DOOR RUBEN WILLEMSEN.

  • Sherill Lisse

   info@mikedewilde.nl – gewoon vragen om een reactie…

   (in antwoord op YAYA)
  • Marcel van Houten

   Discriminatie is fout, heel fout!

   Het plaatsen van de volledige naam van een privépersoon in deze context vind ik ook echt heel fout.

   (in antwoord op YAYA)
 11. Sharon Brouwer

  Een beetje baas zet zo’n domme zak als Ruben Willems meteen op straat. Daar wil je toch niet mee geassocieerd worden als bedrijf…

  • Sherill Lisse

   tja… het is nog niet duidelijk of de heer Willems bepaalde instructies van zijn baas heeft gekregen voor het binnenhalen van nieuwe werknemers.Misschien wil de baas geen niks-negers. Ik heb inmiddels een email gestuurd aan de heer De Wilde, met het verzoek om een reactie. Wil weten of het bericht wel klopt…

   (in antwoord op Sharon Brouwer)
   • Sharon Brouwer

    Jihaa!! Een nieuw woord ook nog!! Een “niks-neger”. Die houden we erin hoor!! Ik voel een kamerdebatje aankomen hoor!! 🙂

    (in antwoord op Sherill Lisse)
    • Sherill Lisse

     Die “niks-neger” kan niet meer meedoen met het “Woord van het jaar 2013”, maar… grote kans voor volgend jaar. Die houden we er zeker in.
     Ja, leuk kamerdebatje…

     (in antwoord op Sharon Brouwer)
 12. Sherill Lisse

  heb een email gestuurd aan de heer De Wilde, met de vraag of dit bericht wel klopt. info@mikedewilde.nl
  De CONTACT link op de betreffende site werkt niet (meer…)

 13. Kopje thee

  Walgelijk. Op de site van HvN staat hoe die Ruben Willems zich nog in ‘n bocht probeerde te wringen met excuses naar Jeffrey: “Ik snap jouw punt op het gebied wat er in het mailtje staat. Echter is dit absoluut niet racistisch of iets dergelijks bedoeld. Wij hebben hier zelf ook een donkere jongen als vertegenwoordiger aan het werk en die drijft met dat woord zelf altijd de spot en noemt zichzelf zo.” Dit soort laffe, achterbakse types vind ik echt van de engste soort. Je moet er niet aan denken dat het ooit oorlog wordt en je er zo eentje tegenkomt.

  • RhodBerth

   Of het kan ook zo zijn dat ze een bepaalde soort van keiharde zelfspot hebben die intern gewoon goed gaat.

   Ik werk in een Vlaams bedrijf (in Vlaanderen) en natuurlijk gaat het altijd om domme Ollanders en domme Vlamingen. Is er een fout, oh, dan heeft die ollander het zeker weer gedaan….

   En soms solliciteert er iemand, en vraag ik: is het wat, aan m’n chef. En die zegt dan tegen me: “Ik weet het nog niet, het is namelijk wel een ollander” en dan lachen wel.

   Dus dan kan ik me best voorstellen dat er een keer iemand solliciteert die gewoon niet goed is, en Nederlander is. En dat er dan intern zo wordt gecommuniceerd: “Het is allereerst een ollander, en hij heeft ook geen vakkennis”.

   Tsja, dan zeg ik: beetje dom, dat we ollander en vlamingen grappen maken bij de lunch of onderling is te begrijpen, maar vermeng dat niet in je officiele communicatie.
   Dus ja: dom, maar om nou te zeggen dat het racistisch zou zijn. Vooral dom.

   En kennelijk is dat hier ook het geval. Er werkt een zwarte medewerker, en kennelijk maakt die met veel zelfspot dat soort grappen. En heeft de domme persoon in kwestie niet begrepen dat de kantoor humor grappen niet zo goed vertalen naar officiele mailtjes over sollicitanten.

   Vooral dom,
   Maar buiten die context is het gewoon zielig voor de persoon in kwestie dat iets wat een dommigheidje is nu door heel nederland wordt besproken.

   (in antwoord op Kopje thee)
   • Kopje thee

    Mwah, als dit geen racisme is, weet ik het ook niet meer. Een dommigheidje? Dat is wel erg mild. Zelfspot zou het zijn als hij zelf zwart was. Hij probeert het eerst nog netjes te zeggen ‘Een donker gekleurde’ en legt het daarna uit (neger) – dit heeft weinig van zo’n disserig grapje weg, dit is duidelijk reden nr 1 om de kandidaat af te wijzen.

    (in antwoord op RhodBerth)
    • RhodBerth

     Je moet je even verplaatsen in een persoon die werkt bij een bedrijf waar dat soort grappen worden gemaakt op een niet racistische manier.

     Hij werd overigens afgewezen omdat hij te weinig kennis van computers hard. Daar werd de ”””’grap”””” dat het ook nog een neger was voor gezet.

     Ik kan het me misschien wat makkelijker inbeelden omdat ik werk tussen de Vlamingen, en het juist elkaar uitmaken voor vlaming/hollander hier in het team normaal is, en inderdaad: juist grappig bedoeld.

     Het is moeilijk om te begrijpen hoe de (bedrijfs)humor van de ander in elkaar zit.

     Het is makkelijk om daar toch een oordeel over te hebben.
     Ja, ik blijf bij mijn interpretatie: het is gewoon dom.
     En dat is dus gebaseerd op de vooronderstelling dat het daar kennelijk bedrijfscultuur is.

     En dat kan overigens positief zijn, een bedrijfscultuur waar je grappen maakt over elkaar. Sterker nog, pas als je grappen maakt over elkaars anders-zijn, dan heb je elkaars anders-zijn geaccepteerd. Zo voel ik mij ook heel erg geaccepteerd hier in het team met Vlamingen.

     Je verplaatsen in de ander is het begin van het begrijpen van de ander.

     En inderdaad: welgemeende excuses, en een dikke bos bloemen en een weet ik veel wat, richting de afgewezen kandidaat is op z’n plaats. Want die is slachtoffer geworden van het hele gebeuren. En een interne discussie over waar de grap eindigt en de ellende begint is ook een goede zaak.

     (in antwoord op Kopje thee)
     • Kopje thee

      Ik denk dat je nogal veel veronderstelt: ten eerste dat hier humor in het spel is, en ten tweede dat jij iets beter zou ‘aanvoelen’ omdat ik geen ervaring zou hebben met ‘n dergelijke bedrijfscultuur.
      Wat je zegt over dat grappen maken over elkaar en acceptatie, is waar. Maar in niets dat ik van deze figuur heb gelezen, kan ik een spoor ontdekken dat zelfs maar naar slechte humor verwijst. Er staat gewoon een feitelijke, ernstige constatering. Geen geinige woordkeuze, geen “negert”, “zwarte piet”, geen knipoog, geen tongue in cheek. Het zal waarschijnlijk wel als excuus worden opgevoerd; dat deed hij immers al.

      (in antwoord op RhodBerth)
     • RhodBerth

      Klopt, ik ging uit van de vooronderstelling dat er op dat soort bedrijf inderdaad dat soort grappen werden gemaakt. Dat schreef ik ook, dat er een vooronderstelling aanwezig is.

      Die vooronderstelling baseerde ik op de reactie van de man zelf, die volgens jou schreef: “Echter is dit absoluut niet racistisch of iets dergelijks bedoeld. Wij
      hebben hier zelf ook een donkere jongen als vertegenwoordiger aan het werk en die drijft met dat woord zelf altijd de spot en noemt zichzelf zo.”

      Daaruit filter ik dat kennelijk er grappen over ‘negers’ worden gemaakt in een gemoedelijke sfeer waar de daar werkzame ‘neger’ zelf lachend aan meedoet. Kortom, wat ik zeg is niet helemaal uit de lucht gegrepen.

      Verder zeg ik nergens dat jij je dat niet kunt inbeelden. Misschien betrek je het te sterk op jezelf. In het algemeen kan ik me indenken dat iemand die zulke humor niet kent het zich niet kan inbeelden. Wie de schoen past trekke hem aan.

      Laat me heel duidelijk zijn: ik vind het heel dom wat die gast gedaan heeft.
      Aan jou de vraag: waarom wil je zo graag dat het niet ‘dom’ is, maar moet het per se ook racistisch oid zijn? Moet barbertje aan de hoogste boom hangen?

      Ik kan me goed voorstellen dat ik geen gelijk heb en dat deze persoon probeert recht te praten wat krom is. Maar met de informatie die ik heb (het originele mailtje en de uitleg van barbertje) kan ik me ook heel goed voorstellen dat er idd sprake is van een keiharde humor cultuur in het bedrijf.

      Verder kan ik niet gaan, maar ik ga dus met de informatie die ik heb niet grootst uitpakken over iemand die een gewone burger is en nu ineens de haat van half nederland over zich heenvoelt omdat hij wat doms heeft gedaan.

      Als feitelijk vast komt te staan dat het inderdaad een racist is, dan mag hij op staande voet ontslagen worden van mij.

      (in antwoord op Kopje thee)
     • Sherill Lisse

      Ach ja natuurlijk, we moeten racisme tegenwoordig als “grap” zien.
      Gaat ook zo met Gordon en zijn Chinese “grap”.
      Bovendien heeft de rechter ook al bepaald dat de grote “BLONDE” PVV leider niet racistisch is, terwijl hij dat WEL is, maar ach… wat maakt het uit nietwaar? Segregatie & Apartheid zijn gemeengoed dus racisme wordt NORMAAL gevonden.
      Dit soort “grappen” waren ook aan de orde van de dag in Duitsland in het pre-nazi tijdperk. We weten allemaal wel waar DAT toe heeft geleid.
      De mens is een dom dier, dat niet leert van de geschiedenis. Alles blijft zich maar herhalen.
      Wat een treurigheid.

      (in antwoord op RhodBerth)
     • RhodBerth

      Racisme is heel erg.
      En daarom moet racisme worden bestreden.
      En daarom moeten we oppassen dat we niet alles maar racisme gaan noemen, wat eigenlijk een domme foute grap is.

      Tenzij je natuurlijk het liefste boos wilt zijn en jezelf in een verdom hoekje wilt gedrukt zien worden.

      Ik vind een domme foute grap heel wat anders dan de nazi’s, de apartheid en de holocaust. Ik vind het zelf beschamend tegenover de slachtoffers van de nazi’s en de apartheid om hen te vergelijken met een domme grap.

      Waarom is een domme foute grap niet dat wat het is: een domme foute grap? Waarom moeten we daar iets heel groots van maken? Waarom moeten we tegenwoordig overal zulke grote woorden bij halen? Is het alleen maar waar als het heul groot is tegenwoordig?

      Doe eens normaal met de vergelijking met de apartheid en het pre-nazi tijdperk.

      Deze man krijgt een interne straf bij z’n werkgever, en terecht. En daarmee is het uit. Wees blij dat het slechts een foute domme grap was en geen echt racisme. Of ben je soms blij als er racisme plaatsvindt?

      Racisme is verachtelijk en ik heb geen goed woord over voor racisme. Het is ook nogal dom, denken dat iemand minder is omdat hij een bepaald ras heeft.

      (in antwoord op Sherill Lisse)
     • Sherill Lisse

      Ach Ja, racisme als domme foute grap benoemen en niet herkennen en erkennen.
      Het gaat HEEL GOED met NL.

      (in antwoord op RhodBerth)
     • Karel Kritisch

      Zeker nog nooit over de grens geweest? Dan gaat het in NL echt heel goed. U moet maar bedenken dat er over zo’n interne mail al zo’n ophef kan ontstaan..Gaat u nu eens in Rusland of Qatar kijken.

      (in antwoord op Sherill Lisse)
     • martijnhoekstra

      Als dit een domme grap is dan heb je groot gelijk. Alleen: hoe aannemelijk is dat? Het lijkt me heel goed mogelijk van niet.

      (in antwoord op RhodBerth)
     • Karel Kritisch

      80% van de mensen lult weleens zo dom. Negers zijn lui, joden gierig, Belgen dom, Fransen arrogant, wij zijn kaaskoppen of bleekgezichten, Marokkanen stelen etc etc allemaal stereotypen waarvan elk weldenkend mens weet dat het een stereotyp is.

      (in antwoord op martijnhoekstra)
     • Karel Kritisch

      Zie hier de inflatie van het woord ‘racisme’.

      Gordon’s grap heeft weinig met racisme te maken en wilders heeft niets met racisme aangezien hij zich weinig druk maakt over huidskleur. Daadwerkelijke segregatie & apartheid is wel racisme, een grapje over iemands afkomst niet.

      (in antwoord op Sherill Lisse)
     • Wans Horst

      De rechter heeft geoordeeld dat Wilders geen onwettige dingen heeft gedaan of gezegd, op Nederlands grondgebied heb je te schikken naar de Nederlandse rechtsstaat.

      Feit blijft dat alleen de wetgever kan discrimineren en dat de rest democratie is.

      Hitler was een gek die de succesvolle Joden het licht niet in de ogen gunde. Letterlijk.

      Wilders is een redelijk man die de belastende import van improductieven een halt toe wil roepen en Nederland vrij wil maken van criminele elementen, belastingen wil verlagen, uit de Euro wil stappen en uit de EU wil treden, uiterlijk wanneer Turkije toetreedt.

      (in antwoord op Sherill Lisse)
   • Karel Kritisch

    Met deze lezing ben ik het wel eens. Het is zeer lelijk dat het is uitgelekt maar laten we niet overdrijven. 80% van de mensen lult weleens zo dom.

    (in antwoord op RhodBerth)
 14. Spiegelbeeld

  “Nee hoor er is geen discriminatie en racisme in Nederland”
  “Ach speel toch niet een slachtofferrol”
  ” Huillie!”
  “Hoe durven ze onze traditie te ontnemen”
  “diszcriminatie!”
  “Maar kijk wij hebben een allochtoon hier werken hoor, dus wij discrimineren helemaal niet”
  ” De allochtonen willen niet werken ze zijn allemaal uitkeringstrekkers en gelukszoekers”
  “Nederland is een tolerant land hoor”

  • Sherill Lisse

   yup, racisme is tegenwoordig EEN GROTE GRAP, en allochtonen moeten dat maar accepteren en incasseren.
   “jullie zijn ook zoooo gevoelig”…
   ja liever gevoelig zijn, dan een olifantshuid hebben.

   (in antwoord op Spiegelbeeld)
   • Karel Kritisch

    Allochtonen-autochtonen, het is zo onnodig wij-zij benadrukken. Laten we elkaar gewoon als mens zien.

    (in antwoord op Sherill Lisse)
    • Sherill Lisse

     Daar ben ik het mee eens. Bij voorkeur noem ik mijzelf een Wereldburger. Interesseert me geen biet die nationaliteit. Hef de grenzen op wat mij betreft…

     Dit voorbeeld “het is niks. Is een neger” geeft echter feilloos aan DAT sommige mensen, niet als mens gezien worden.

     We kunnen niet om de realiteit van de dag heen DAT er een hele grote tweedeling is in de samenleving. Er is segregatie en verborgen Apartheid.
     De hullie-zullie mentaliteit heerst.
     HELAAS..

     (in antwoord op Karel Kritisch)
 15. Cornelis Berend

  Betere foto: http://www.deondernemer.nl/beeld/w640/2013/201311/20131127/neger.geweigerd.sollicitatie.mike.wilde.jeffrey.koorndijk.jpg
  Mailtje is kennelijk aan de baas zelf, en een werknemer weet heus wel wat’ie aan de baas kan zeggen en wat niet.

 16. Heldoppantoffels

  Een dergelijke houding vind ik schandalig en voldoende grond voor ontslag van de betrokken medewerker van personeelszaken. Als het een medewerker van mij had geweest, dan had deze zijn ontslag gekregen.

  Overigens maak ik ook wel eens het omgekeerde mee. Ik wijs een man af omdat zijn cv onvoldoende aansluit op de functie en hij krijgt dus een onderbouwde toelichting op de afwijzing. Vervolgens belt/mailt de man mij en blijft maar pushen met opmerkingen als “Waarom zeg je niet de ware reden dat je mij niet uitnodigt???”. (Deze man was geboren op de antillen)
  Ik heb daarop aangegeven dat zijn insinuaties voor mij een bevestiging zijn dat de afwijzing een goede keuze is. Dus etterbakken heb je altijd, ongeacht de achtergrond.

  Discriminatie in functietoewijzing vind ik onacceptabel, elke afwijzing scharen onder discriminatie vind ik ook triest.

 17. Karel Kritisch

  Het is een kwalijke reactie inderdaad maar niet bedoelt voor onze kennisname. Het kan een interne grap zijn. De meerderheid maakt weleens zulke grapjes terwijl daar niet per se kwalijke bedoeling aan vast zitten. Voor de sollicitant is het echter zeer kwetsend. Hoe vaak doen mensen niet denigrerend achter elkaars rug om en aardig in het gezicht? Roddelen en achterklap, het versterkt de sociale banden onderling. Deze houding is natuurlijk niet bedoelt voor de buitenwereld. Maakt u trouwens geen illusie dat u niet racistisch bent. 100% van de mensheid is onbewust racistisch. Dit is deels genetisch, deels door cognitieve processen te verklaren. De mens is gedoemd om te denken in stereotypen.

Reacties niet toegestaan