Scherpe koersdalingen dreigen

Het IMF waarschuwt voor sterke koersdalingen op niet al te lange termijn. De situatie op de financiële markten doet volgens het Internationaal Monetair Fonds denken aan het barsten van de internetzeepbel rond 2000. Beurskoersen van verlieslijdende bedrijven stijgen met honderden procenten en beleggers noemen bestaande waarderingsmethoden 'achterhaald'. Hierdoor gaan ook bedrijven die nog nooit winst hebben gemaakt moeiteloos naar de beurs.

Dat ongebreidelde optimisme is ook in Nederland te zien, maar de bewegingen zijn hier minder extreem, schrijft het FD

De bereidheid van beleggers om risico's te nemen lijkt buitensporig. Daardoor groeit de kans op een plotselinge scherpe marktcorrectie, waarschuwt het IMF. Daarbij gaan koersen van effecten en andere beleggingscategorieën plotseling onderuit.

Het IMF sluit zich aan bij een lange rij waarschuwers, met daarin gerenommeerde beleggers als Jeremy Grantham van GMO en Robert Buckland van Citigroup.'De financiële markten laten het stijgende aantal covid-gevallen van zich afglijden', schrijft het IMF. 'Ze gokken erop dat aanhoudende beleidsondersteuning voorlopig elk slecht economisch nieuws zal compenseren en een brug naar de toekomst zal bieden.'

Bron(nen):   FD.nl