Zelfde wolken, andere stad

Op de websites van veel toonaangevende internationale kranten zijn de dreigende plaatjes van de Akropolis met donkere onweerswolken erboven voor een deel vervangen door een al even dreigende foto van de oevers van de Theems met, jawel, precies dezelfde dreigende wolken. De aanleiding? Beleggers en speculanten op de beurs vrezen dat de tekorten van de Britse staat in de nabije toekomst 'Griekse proporties' kunnen aannemen.
Tot voorkort waren de Britten nog in de veronderstelling dat hun beslissing destijds om geen deel uit te maken van de Eurozone de juiste was. Nu enorme tekorten dreigen in met name de Zuid-Europese staten ligt er geen enkele druk op de Britse schatkist om bij te springen. Tot voorkort dus. De euro mag dan het vertrouwen van beleggers verliezen, de koers van het Pound Sterling wordt net zo hard mee naar beneden getrokken. 
De Britten moeten bezuinigen. Hun staatsschuld rijst de pan uit, en beleggers kijken angstig uit naar de komende parlementsverkiezingen in het land. De Conservatieven verliezen hun voorsprong in de peilingen en dat betekent toch weer een nek-aan-nek-race met Labour. Geen duidelijke winnaar van de verkiezingen betekent geen sterke regering om de financiën uit het slop te trekken, en die angst zorgt dat beleggers ook het pond uit voorzorg even ergens anders parkeren.  
Groot-Brittanië had begin dit jaar een begrotingstekort van 13 procent, maar in tegenstelling tot Griekenland dat een tekort van 12,7 procent heeft, maalt niemand daarom. Die tekorten zijn goed gedekt en beleggers hebben vertrouwen in de Britse economie. Nu zakt het pond echter weg en beleggers verliezen hun geduld.
De komende maanden zullen wel uitwijzen of de destijds gekozen onafhankelijke koers gunstig voor ze zal uitpakken.

Bron(nen):   Der Spiegel  The New York Times