Pfizer loopt binnen: opbrengsten coronavaccin rond de 15 miljard dollar

Farmaceut Pfizer verwacht dat het samen met BioNTech ontwikkelde coronavaccin dit jaar rond de 15 miljard dollar aan omzet oplevert. Het gaat om het eerste vaccin dat in de Verenigde Staten en de Europese Unie werd goedgekeurd om het coronavirus tegen te gaan.

Pfizer verwacht mede door de opbrengsten van zijn coronavaccins in 2021 een fors hogere omzet te halen dan vorig jaar, meldt het bedrijf bij zijn kwartaalcijfers. Waar het Amerikaanse concern in 2020 nog een omzet behaalde van 41,9 miljard dollar, rekent het bedrijf voor dit jaar op 59,4 miljard tot 61,4 miljard dollar. De winst zal daarnaast hoger liggen dan het bedrijf eerder had voorspeld.

Bij de berekeningen gaat Pfizer uit van de aantallen te leveren doses die in de al afgesloten contracten zijn afgesproken. Wanneer er meer contracten bijkomen, zullen ook de opbrengsten verder kunnen oplopen.

Het bedrijf berekende ook hoe winstgevend de productie van de vaccins is. De aangepaste winst voor belastingen uit het middel zal ergens tussen de 25 en 29 procent zitten van de opbrengst, verwacht Pfizer. Dan gaat het om de winst die overblijft na bijvoorbeeld kosten voor onderzoek, de productie en de verkoop van het vaccin. Ook is het deel van de winst dat naar ontwikkelingspartner BioNTech gaat er vanaf getrokken.