Waarom de Chinese munt zo goedkoop is

Economie
door Admin
maandag, 15 maart 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Wen Jibao, de Chinese premier, wil dat de VS er alles aan doen om de koers van de dollar op peil te houden. De reden is duideijk: China heeft zo'n 800 miljard dollar aan reserves uitstaan. Dat lezen we vandaag op de websites van onze eigen NOS. Aan de andere kant echter, wordt van met name Amerikaanse commentatoren vaak de klacht gehoord dat China zijn eigen munt, de renminbi (Yuan), kustmatig laag houdt en daarmee zijn concurrentiepositie kunstmatig gunstig. De economische politiek van China begint zo langzamerhand een serieus blok-aan-het-been te worden voor het herstel van de wereldeconomie, schrijft columnist Paul Krugman in The New York Times.
De klachten dat China zijn eigen valuta manipuleert - door renminbi te verkopen en buitenlandse valuta, met name dollars te kopen - begonnen al in 2003. Toen voegde China maandelijks 10 miljard toe aan zijn buitenlandse valutapotje. Op dit moment is dat al 30 miljard per maand. China zou inmiddels minimaal 450 miljard aan handelsoverschot moeten hebben, volgens schattingen van het IMF. De eigen munt zou daarom veel duurder moeten zijn. De enige reden dat de munt niet in waarde stijgt, is omdat China dat niet toestaat. Het land is bang zijn concurrentiepositie te verliezen en daarmee de economische groei te laten stagneren.
Volgens Krugman is dat een politiek die de rest van de wereld schade toe brengt. De grote economiën zijn gevangen in een 'liquiditeitsval', hun valuta zijn overgewaardeerd maar ingrijpen door middel van een renteverlaging zit er niet in, omdat de rentes al bijna op nul staan. China gebruikt zijn overschotten om de rest van de wereldeconomieën (met name de Amerikaanse) in een houdgreep te houden. Maar dat is de conventionele kijk, volgens Time Magazine. De kwestie van de waarde van de Yuan is erg ingewikkeld geworden. Volgens het Peterson Institute for International Economics zou de Yuan zeker 41 procent hoger moeten staan tegenover de dollar. De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs echter, zegt dat de Yuan ondergewaardeerd was, maar nu niet meer. Sinds de kredietcrisis is China veel meer gaan importeren, zowel absoluut als relatief ten opzichte van de export. Volgens Goldman Sachs kan het binnenkort wel eens afgelopen zijn met het Chinese handelsoverschot. China geeft geen opening van zaken over zijn handelstekorten of -overschotten. De enige manier om de werkelijke waarde van de Yuan te bepalen is alle restricties en manipulatie op te heffen en de munt vrij te laten.